czech english

Eurobot 2010

Feed the World

Poté, co se hrálo ragby, kuželky, třídily odpadky, sbíraly vzorky na Marsu a stavěly chrámy, budou letos roboti pomáhat lidem s úrodou na poli: budou sbírat ovoce (pomeranče), zeleninu (rajčata) a obilniny (kukuřičné klasy).

Eurobot je soutěž pro amatérské týmy mladých fanoušků robotiky nebo pro týmy, které pro mladé takovýto projekt organizují. Soutěž Eurobot nechce být nesmiřitelným bojem, naopak vše probíhá v přátelském a sportovním duchu.
Tým soutěží se svým robotem na hřišti o rozměrech cca 3 x 2 m proti dalšímu týmu (který má opět svého robota). Jeden zápas trvá 90 sekund a roboti při něm samostatně plní svůj úkol bez toho, že by byli řízeni člověkem nebo vzdáleným počítačem; vše potřebné si roboti „nesou s sebou” a také musí „samostatně přemýšlet a rozhodovat”. Přesná pravidla se každý rok mění (téma, počet robotů, velikost hřiště atd.), takže i nově vzniklé týmy mají velkou naději na úspěch. Vždy na začátku podzimu jsou vyhlášena pravidla pro další ročník, na jaře probíhají národní kola a následně před létem pak mezinárodní finále.
Součástí mezinárodního finále soutěže je i vědecká konference Eurobot 2010, jejímiž hlavními tématy jsou výzkum a vzdělávání v robotice.

Pravidla stručně

Roboti budou sbírat na hrací ploše herní prvky představující různé plodiny: rajčata a pomeranče budou představovány různě velkými míčky, kukuřice plastovým válečkem. Takto sebrané předměty budou roboti ukládat do kontejnerů přidělaných k přední dlouhé straně hřiště. Každý druh je různě těžký - rajčata 150g, kukuřice 250g a pomeranče 300g. Robot, který nashromáždí úrodu s vyšší celkovou hmotností, vyhraje.
Pro kategorii Starter jsou pravidla téměř stejná jako pro hlavní kategorii Eurobot. Jediný zásadní rozdíl je v ovládání robota po drátě (pro Eurobot jsou roboti autonomní) a v omezení věku soutěžících této kategorie (do 18 let resp. konce střední školy). Vzhledem k nastavení pravidel v podstatě stačí i jen postavit autíčko, které bude schopno před sebou něco tlačit - herní prvky na ploše je možné do cílové zóny dotlačit po zemi a získat tak body! Pro mladší zájemce se tak soutěž otevírá tak, že se mohou snadno zúčastnit a v dalších letech využít své zkušenosti třeba už v hlavní kategorii.
U technických podmínek soutěže Eurobot jako obvykle základ zůstává, novinka je snad jen jedna. Základní velmi stručné body, které se od minulých ročníků nemění: Autonomní roboti (1 na tým) s rozměry při startu s obvodem max 120 cm a při hře max 140 cm, zápas 90 sekund a automatické zastavení robota po vypršení času. Je možné použít vlastní lokalizační majáčky na okrajích hřiště a na soupeři. Hřiště má rozměry 210x300 cm, část prvků na pevných pozicích, část náhodně losovaná před každým zápasem. Zákaz narážet do soupeře, vše v duchu fair-play (s penalizací špatného chování) a s důrazem na bezpečnost. Ve Francii je opět zakázáno používání laserů třídy 2 a 2M pokud by mohly svítit mimo hřiště (ale finále je v roce 2010 ve Švýcarsku, takže to většině světa vlastně nevadí). Projekty mají být raději edukativní než soupeřící.
Asi jedinou novinkou v technické části pravidel je to, že na hřišti je v zadní části vyvýšená plošina (s nájezdovými rampami), na které jsou umístěny „nejdražší” herní prvky. Pokud tedy roboti budou chtít získat nejvíce bodů, budou muset být schopni vyjet na 7cm vysoký kopeček.

Oficiální pravidla soutěže Eurobot pro rok 2010

Oficiální pravidla pro rok 2010 jsou zatím k dispozici v češtině a v angličtině.

Důležitá data:

  • 12.10.2009 - nová pravidla pro ročník 2010
  • 31.1.2010 - registrace pro České národní kolo do obou kategorií
  • 30.4.-2.5.2010 - České národní kolo soutěží Eurobot a Starter v rámci Robotického dne (Praha)
  • 26.-30.5.2010 - Mezinárodní finále soutěže Eurobot (Rapperswil-Jona, Švýcarsko)

Odkazy:


Starter

Začátečníkům, pro které by soutěž Eurobot byla velké sousto, je v České Republice určena kategorie Starter. Hraje se na stejném hřišti jako pro soutěž Eurobot, ale není vyžadována autonomie robotů - soutěžící může používat dálkové ovládání. Věk soutěžících je omezen do 18 let nebo do ukončení střední školy. Více informací naleznete na http://eurobot.cz/.