czech english

RoboOrienteering 2012

nová lokace v zámeckém parku ve Svinařích

Třetí ročník soutěže „RoboOrienteering” se pojede v sobotu 2. června 2012 v zámeckém parku ve Svinařích (cca 10km od hradu Karlštejn). Nová lokace znamená nové náročné prostředí pro autonomní roboty a zpestření pro jejich tvůrce. Přestože pravidla zůstávají stejná, budou si roboti muset poradit i s diváky, kteří se, vedle robotů, přijdou podívat i na akci „Svinařské řetězení”.

Program

Soutěž RoboOrienteering bude probíhat v rámci akce „Svinařské řetězení”. Ta oficiálně začíná v sobotu 2. června 2012 v 10 hodin. RoboOrienteering se jede ve třech kolech, která byla posunuta na 11h, 13h a 15h. Vyhlášení výsledků očekáváme okolo 16h.
Pro účastníky soutěž začíná o něco dříve, protože roboti nejprve musí projít homologací. Ta bude probíhat jak v pátek večer, tak v sobotu ráno. Podle času a nálady tedy můžete akci pojmout jako jednodenní nebo až třídenní, zakempovat a zůstat do neděle.

Připomenutí pravidel

Pro nové zájemce lehce připomeneme pravidla soutěže. Jedná se o soutěž autonomních (samostatných) robotů, kteří dostanou zadaný cíl, případně s kontrolními body jako na orientačním běhu, a jejich úkolem je do 30min cíle dosáhnout. Startuje se postupně s odstupem pěti minut s tím, že přesné zadání tým dostane na USB flash disku pouhých patnáct minut před startem.
Soutěží se v terénu, ale robot může s výhodou využívat existujících cest pokud je schopen je rozpoznat. GPS není nezbytně nutná výbava robotů. Roboti totiž dostanou i přesnou polohu startu a tak si mohou spočítat azimut a navigovat se např. pouze pomocí kompasu.
Start, kontrolní body a cíl jsou zadávány ve stupních ve WGS84 systému.
Detailní pravidla, registrační formulář, přesný formát souboru popisující úkol a bodování naleznete na http://www.vosrk.cz/roboorienteering

Lokace

Park ve Svinařích je pravděpodobně náročnější než Zámecký park v Rychnově nad Knežnou. Jednak jsou zde místa, kudy robot prostě neprojede (potok, příkré srázy, schody). Navíc se zámek opravuje, takže robot může narazit i na hromadu s pískem či lešení. Jistou představu si můžete udělat z loňských fotografií:
Pro zadání trasy tedy asi již nebude dostatečné předat robotovi pouze cíl a průjezdní body, ale budou se hodit i zakázané oblasti nebo doporučené trasy.
Nově soutěž budou „komplikovat diváci”. Na loňské Svinařské řetězení jich dorazilo přes 2000, tak se bude třeba jim minimálně trošku vyhýbat, blikat a dávat zvuková znamení.
p.s. ptáte se proč zrovna Svinaře? Důvodů je více — vedle toho, že to máme relativně blízko bychom jednou chtěli v Brdech udělat noční orientační běh robotů a toto je vlastně předehra …

Odkazy:

Poslední update 28-03-2012.