czech english

FAQ

často kladené dotazy

Pomalu se blíží termín ukončení registrací (31. července 2010) soutěže Robotour 2010, tak se pokusíme zodpovědět několik dotazů, které se během roku objevily…

Kde přesně se bude soutěž konat?

Ze tří lokalit byla po různých jednáních nakonec vybrána botanická zahrada. Botanická zahrada má výhodnou pozici v centru Bratislavy a tedy i blízko organizující fakulty. Nevýhodou je zpoplatnění vstupu (3 eura) pro diváky, cena pro účastníky je zatím v jednání. Zázemí týmů bude v hotelu přes ulici + pravděpodobně k dispozici bude i „organizátorský stan” rovnou na přilehlém parkovišti.

Jak to bude s kategorií VagónkyOpen?

Kategorii VagónkyOpen jsme se rozhodli zrušit. Jednak o ni nebyl projeven dostatečný zájem a dále jsme došli k závěru, že neplní cíl Robotour pro začátečníky. Zatímco nová soutěž Robotem rovně, která by se měla každoročně konat v hlavním městském parku v Písku, tento cíl plní dokonale.

Budou povoleni doprovodní roboti?

Se zrušením kategorie VagónkyOpen jsme se rozhodli povolit účast více robotů, podobně jako v minulých ročnících. Tým za ně však nezíská žádné extra body! Hodnotí se pouze robot, který tým označí jako hlavní. Pro zvýšení divácké atraktivity soutěže jsme se rozhodli dále povolit __doprovodné__ autonomní letající roboty.

Je nějaké omezení na složení týmu v soutěži?

Na složení týmu skoro žádné omezení není — snad jediné, aby alespoň jeden člen týmu byl plnoletý (zodpovědná osoba).

Je uplne zakazane chodit do botanickej zahrady a mapovat? Alebo je mozne tam chodit, mapovat, ale len za predpokladu, ze namerane data zverejnim a spristupnim ostatnym?

Do Botanické zahrady je možné zajít, testovat a mapovat. Při soutěži však robot smí používat pouze data sdílená pomocí serveru OpenStreetMap.org, tj. pokud využívate například vektorová data cest, je třeba je na server doplnit (například pomocí editoru JOSM). Je možné mapovat i další v OSM běžné informace jako šířku cesty, typ povrchu cesty, polohy laviček nebo významných stromů a pod. Běžné atributy naleznete na stránce http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Map_Features.

Minulý rok se mluvilo o tom, že sudy budou povinné (alespoň prázdné). V pravidlech o tom nic není, mám se teda snažit vyrobit nějaký držák?

Ano, ten prázdný sud je potřeba, aby i ostatní roboti měli šanci toho vašeho na cestě rozpoznat. Citace z pravidel: „Každý robot musí být schopen uvést 5l sud piva (alespoň prázdný).”

Mám dotaz ohledně kooperace více robotů. Bude platit stejné omezení jako loni? tzn max 2m vzdálenost, vyjetí jednoho robota z cesty znamená konec pokusu atd… Nebo bude možno jet se dvěma roboty nezávilse na sobě, případně jednoho "obětovat" na křižovatce a podobně?

Pokud doprovodný robot veze plný soudek (hlavní robot musí vézt alespoň prázdný!) pro získání bodové prémie (toto je rozšíření původních pravidel), tak musí splňovat 2m vzdálenost. S vyjímkou letajících robotů se všichni roboti musí pohybovat po cestičkách, nesmí stát na místě déle jak 1 minutu a nesmí úmyslně blokovat provoz dalších robotů. Organizátoři si vyhrazují právo v případě problému pomocné roboty ze soutěže vyřadit.

Budou cestičky pro Robotour v OSM mapách označeny nějakým jedinečným identifikátorem, podle kterého poznám, že se jedná o tu správnou soutěžní cestu?

Žádný speciální tag do OSM map neplánujeme. Robot by měl využít existující tagy jako highway (tj. cesta, typicky s hodnotou footway). Dále se může hodit tag width popisující šířku cesty v metrech, nebo surface/povrch, s hodnotami (paved / unpaved / asphalt / concrete / paving_stones / cobblestone / metal / wood / grass_paver / gravel / pebblestone / grass / ground / earth / dirt / mud / sand / ice_road) případně smoothness/hladkost, s hodnotami (excellent / good / intermediate / bad / very_bad / horrible / very_horrible / impassable).
Pro přehled běžně používaných tagů doporučujeme si OSM wiki stránku Map_Features.

Jak konkrétně bude letos vypadat předání mapy robotovi? V pravidelech je sice napsáno, že to bude mapa OSM, ale dostaneme jí před soutěží na flashce? Nebo nějak jinak? Budě nějak filtrovaná? Třeba bez budov?

Robot pojede s mapou, jakou dostane od týmu. Ten si ji může z OSM serveru kdykoliv před soutěžní přímo stáhnout (resp. pravděpodobně pouze výřez botanické zahrady). Pokud chcete nějaké filtrování, tak si ho musíte udělat sami.

Jak bude zadán cílový bod? bude součástí mapy?

Cíl bude zadán souřadnicí a součástí mapy nebude.

Musí robot umět v OSM mapě routovat cestu? Nebo je možné mu v rámci deseti minut před startem zadat cesty, které má použít?

Letos robot sám nutně routovat nemusí. Cestu si tedy můžete i sami naklikat pomocí OSM mapy.
Poslední aktualizace 8. září 2010

Pokud máte nějaké další dotazy, tak se prosím ptejte.