czech english

RoboCop

reklama!

Kontaktovala nás jedna agentura ohledně spolupráce na přípravě slavnostní premiéry filmu RoboCop v kině IMAX (multikina Cinema City, Praha Flóra), která se bude konat 5. února 2014. A třeba by to někoho z vás i zajímalo, tak to není jenom reklama … (update: 6/2 — První dojmy)

Začal bych oficiálními odkazy:

TISKOVÁ ZPRÁVA

IMAX Praha, Česká republika | 4. února 2014

RoboCop v nové verzi a v kině IMAX

Legendární klasika RoboCop se vrací v nové verzi a také ve velikosti IMAX. Skvělá technika, vynikající obraz, zvuk a sluch . . . a duše. RoboCop má s velkoformátovým kinem mnoho společného, v nové verzi je RoboCop navíc upgradován na vyšší úroveň právě o obrazový i zvukový systém pro kina IMAX. Jejich spojení přinese divákům akční nářez v odpovídajícím rozměru.
Rok 2028. Nadnárodní konglomerát OmniCorp využívá roboty a drony pro bezpečnostní účely všude na světě s jednou výjimkou. A tou jsou „robofobické“ Spojené státy. Přišel čas to změnit.
Alex Murphy je milující manžel a otec, skvělý policajt v Detroitu . . až do chvíle, než v terému při zásahu utrpí rozsáhlá a smrtelná zranění. Zachránit špičkového policistu a dosáhnout svého cíle, to je pro OmniCorp jedinečná příležitost. V odvážném experimentu se zrodí RoboCop. Napůl člověk, napůl stroj, dokonalý protivník pro všechny kriminální živly. A taky skvělý byznys. RoboCop funguje dokonale, nikdo ale nepočítá s tím, že lidská část uvnitř stroje začíná myslet víc, než je zdrávo a že se jí začínají vracet vzpomínky, které nedokáže potlačit.
V kině IMAX poběží RoboCop od 6. února 2014.

První dojmy

„Hele, nebylo to tak strašný!” Asi největší devizou filmu bylo, že jsem si od začátku až do konce nebyl jistý, zda to myslí vážně nebo si dělají srandu. Úvodních pět minut americké zahraniční politiky v Teheránu k tomu byla dobrá předehra.
Moje první asociace s postavou RoboCopa byla „Dupák”. Nemyslím tím český lidový tanec, ale postavu z filmu pro děti „Království lesních strážců”, který jsem před pár dny viděl na DVD.
Smál jsem se při scénách, kdy se jiní nesmáli, např. „Udělejte něco s tím robotem, novináři už čekají!” Nebo v závěru „Já nic, já marketing.” Z postav mi byl sympatický Omnicop, ale možná jsem to špatně přečetl a na tom dvounohém monstru byl pouze název společnosti (asi jo, OmniCorp je tomu dost blízké).
Herci mi moc povědomí nepřipadali, pro to má smysl spíše moje žena. Že hlavní vědec je vlastně Zorg, představitel zla z pátého elementu, jsem nepoznal (Gary Oldman).
Nevím, jak moc byl film americký a jak moc kanadský. Přestože jak TV vysílání vypadalo americky, tak sídlo robo-společnosti mělo být v Detroitu, tak v závěrečných titulkách se zmiňuje „Toronto crew”, ale na to bohužel nejsem dost pozorný. V každém případě by to trošku vysvětlovalo drobný mentální posun, tj. že to nebyl „totální americký akčňák/slaďák”.
Při představě ozbrojených autonomních robotů mne vždy trošku zamrazí. Není to ale ani tak o tom, jak se ve filmu bránil senátor Dreyfuss, jestli mají roboti emoce či svědomí, ale jestli je měl ten, kdo je programoval …