czech english

Cleaning 2002

první mezinárodní soutěž autonomních uklízecích robotů

Soutěž se konala 1. až 3. října 2002 v Lausanne, Švýcarsko. Byla pořádána na půdě EPFL (Švýcarský federální institut technologie) společně s konferencí IROS 2002 (IEEE/RSJ Int. Conference on Intelligent Robots and Systems). Soutěžilo se ve třech kategoriích: uklízení podlahy, mytí oken a nápady pro domácí roboty. Mezi účastníky byly i dva české týmy s roboty: Berta (Short Circuits team – vítěz soutěže) a Cecilka (Sirael team) oba v kategorii uklízení podlahy.

Berta uklízí
Berta uklízí
Soutěžní aréna
Soutěžní aréna
Hlavním cílem soutěže bylo umožnit kontakt výrobcům čistících zařízení, mladým výzkumníkům, budoucím zákazníkům a uživatelům. Důraz byl kladen na nově se objevující technologie.
Cílem první kategorie uklízení podlahy bylo co nejlépe vyčistit během deseti minut místnost o rozměrech 5x5 metrů, kde na začátku byla podlaha pokryta vrstvou cukru. Soutěž probíhala ve dvou kolech: nejprve proběhla kvalifikační kola v každé ze čtyř náhodně vybraných skupin. Druhé kolo pak bylo finále všech vítězů z prvního kola. Této kategorie se nakonec zúčastnilo 12 týmů.
Hodnotící skóre vycházelo z uklizené plochy (počítaly se uklizené dlaždice o rozměru 50x50cm) a násobilo se různými „handicap” koeficienty. Tyto násobky měly za cíl podpořit levná řešení, vlastní návrhy robotů a uklízecích zařízeni. Dále zde byly různé penalty jako např. za nabourání do panenky, která měla představovat malé dítě, nebo za zásah uživatele. Typicky se jednalo o restartování robota, který se zasekl v rohu nebo měl nějaký jiný problem.
První cena za uklízeni podlahy byla 1500 Euro. Vítězem se stal jeden ze dvou českých týmů – the Short Circuits team s robotem Berta! Díky této ceně a 500 Euro cestovního grantu, který též poskytli organizátoři, jsme byli schopni zaplatit naši cestu a některé součastky použité v Bertě. Druhý český robot Cecilka skončil zhruba na sedmém místě, podle celkového skóre po skončení prvního kola. Cecilka měla standardní problém – robot nebyl zcela dokončen a patřičně otestován. Navíc nebyl schopen jet dostatečně pomalu (tj. méně než 30cm/s), což se projevilo na kvalitě vysávání. Tento problém se chystáme vyřešit na následujícím robotu, který se bude jmenovat Dana.
Více informací ohledně soutěže už asi bohužel nikde nenaleznete. Původně existovala domovská stránka soutěže, která se zdá býti nedostupná. Dokonce se zdá, že naše stránky se staly více méně oficiálním zdrojem. Původně také byly dostupné časopisecké články, ze kterých ale naposledy fungoval pouze Heise (a samozřejmě Spiegel, který máme nascanovaný):