czech english

Air Race 2013

fandorama aktivní účast

Air Race je letecká kategorie v rámci Robot Challenge soutěže. Letos se koná již druhý ročník „létání do osmičky mezi dvěma sloupy”. Odprostit se od země a autonomně navigovat v prostoru je věru netriviální skok … jak se ale člověk naučí jinak „plavat”? Proto tento šílený last minute fandorama projekt.

O létající roboty jsem se trošku vážněji začal zabývat před dvěma lety, kdy jsem na toto téma organizoval seminář z mobilní robotiky na MFF UK. Za zmínku stojí i návštěva u německé firmy AscTec, což jsou tvůrci strojů se kterými bylo natočeno toto tehdy šokující video. ČZU nakonec pro snímkování testovacích políček pořídila větší model, který přesně pasoval na požadovanou úlohu, ale už neměl API „na hraní” a o nějakých indoor testech také nemůže být řeč.

Loňský ročník

Loni byl první ročník Air Race. Napsal jsem na to téma článek s pravidly, ale žádný z mých robo-kamarádů do toho nechtěl jít. Za mne to měla být předehra k dalším, o řád náročnějším, experimentům.

Fandorama

Čas utíká a letos jsem o tom už ani neuvažoval, než došlo na fandorama . Toto je třetí pokusný projekt. „Sběratelský limit” byl nastaven na 5000kč. Tato částka by byla použita na nákup „dětského” RC vrtulníku nebo použité AR Drony (nová příjde na 8000kč).
Na těchto stránkách by během přípravného měsíce vznikal blog zakončený článkem ze soutěže.

Stroj (varianta 1)

V úvahu připadá AR Drone, kterou momentálně nabízí např. Alza.cz nebo iStyle. Zde by byla výhoda automatické stabilizace (po startu levituje cca 1 meter nad zemí), možnost analyzovat video/čáru, použít wifi na notebooku. Trošku obavy mám s používání příliš mnoha WiFi zařízení na soutěži. Alternativa by byla přídelat jednoduchý WiFi modul přímo na tělo Drony.

Navigace

Jedna varianta je navigace z kamery po nakreslené čáře, ale možná to jde jednoduššeji. Zvážil bych RFID z Field Robot 2012, které jsme používali na označení hledané růže. V pravidlech není žádné omezení na počet a umístění majáčků (pěkný příklad je navigace Drony pomocí autíčka jedoucího po čáře).

Další výdaje

Vedle samotného stroje je účast na soutěži spojená s dalšími výdaji: cesta, ubytování a registrace 29EUR. Tyto výdaje by nebyly kryty z fandorama, ale z vlastní kapsy.

Odkazy:


Blog

23. února 2013
Včera Zbyněk dal do provozu první verzi webu Fandorama. Je asi nainvní si představovat, že se za necelý týden najde dostatek zájemců/fandů soutěže AirRace, ale … uvidíme. Zatím přemýšlím, kde bych případně na soutěž trénoval. Venku teď hustě sněží a nejspíše to ještě pár dní vydrží. Tak to vypadá na tělocvičnu nebo nějakou halu.
Jaká je šance na vítězství, případně jak to vypadalo loni? Snažil jsem se na webu něco najít a vedle krátkého videa co vidíte výše a výsledkové listiny zatím nic zajímavého. Psal jsem organizátorům a dozvěděl se, že loni soutěžily 4 týmy, ale jenom jednomu se podařilo získat jeden bod. Na rozdíl od nás ale rok trénovaly a všechny se přihlásily i letos.
Se zaměřením na „létající hračky” minulý týden přišly dva odkazy a videa:

24. února 2013
Dnes jsem se snažil zjistit nějaké informace o tom, jaký je rozdíl mezi starou AR Drone a AR Drone 2.0. Dobrá zpráva je, že stejně jako u starší verze existuje přístup k SDK. Ve starých mailech jsem našel link na experimenty Tomáše Krajníka a jsou prolinkované k jeho CV i na Wikipedii, takže už to není žádné tajemství. Na wikipedii je i info co jsem potřeboval: nová verze má více senzorů, HD kameru a výkonnější procesor.
p.s. došlo mi, že podzemní garáže jsou ideální místo na trénování — je tam místo a jsou tam i sloupy, kolem kterých se dá osmička trénovat

25. února 2013
Nejprve díky prvním fandorama přispěvovatelům/podílníkům. Dnes jsem si „na stará kolena” zařídil účet s internetovým bankovnictvím, abych si to i já sám raději vyzkoušel, a tak mne mile překvapilo, že už to zkusili jiní .
Mimochodem, dnes také přišla mailem upomínka: Reminder: RobotChallenge 2013 Registration Deadline, který je již za 3dny.
Chtěl jsem ještě trošku prozkoumat RC variantu, tedy klasický RC model, ale řízený z počítače. Google "rc pc control" vyhodil např. PCTx za $50, který se přes USB port počítače zapojí do RC vysílačky a přepnutím do režimu s učitelem řízení přebírá PC. Komunikace pomocí Pulse Position Modulation (PPM) nevypadá složitě a užitečné by to mohlo být i na straně přijímače, ale na Air Race 2013 by to teď bylo asi zbytečné rozptylování.

1. března 2013
OK, AirRace projekt je ukončen, neúspěšně. Na druhou stranu, když vezmu v úvahu jeho „last minute” zveřejnění (necelý týden před deadline) a první krůčky fandorama.cz, tak mi zůstává vnitřní naděje, že to přeci jenom může fungovat . Díky moc fandům tohoto projektu — během týdne by jste všichni měli dostat zpět částky, jenž jste na tento projekt zaslali.
--- The END ---