czech english

Field Robot 2009

soupeření robotů v kukuřičném poli

V rámci rozšíření robotických obzorů se vydáváme na soutěž FRE (Field Robot Event). Soutěž je motivována automatizovanou zemědělskou technikou a soutěží se ve čtyřech disciplínách: navigace (průjezd co nejvíce křivými řádkami kukuřice), pokročilá navigace (jsou navíc dány přesuny mezi jednotlivými řádky, řádky jsou tentokrát rovné, ale různě dlouhé), postřikování plevele (při řádce jsou rozmístěny zelené golfové míčky, které je cílem postříkat a nastříkat co nejméně mimo) a volná disciplína (předvést něco alespoň vzdáleně souvisejícího s tématem).

Eduro Team FRE2009:

  • Jan Roubíček — mechanika
  • Tomáš Roubíček — elektronika
  • Jiří Iša — software, zpracování obrazu
  • Martin Dlouhý — software, integrace
  • Kamil Řezáč — fotograf, dokumentace
  • Romana Zemanová — PR, podpora

Den 1

Plni čerstvých turistických zážitků přijíždíme do městečka Wageningen, kde se soutěž koná. Zbytku týmu jedoucímu z Čech ještě zbývají dvě hodiny za volantem, takže hledáme Technotron a registrujeme se. Překvapení jedna, místo očekávaných kolejí je "nízkonákladové ubytování" místní sportovní hala. Navíc se prý musíme každé ráno zabalit a uklidit, protože se hala přes den normálně používá.
Přepínáme auto do terénního módu (krátká modlitba za podvozek) a přes příkop a louku zajíždíme k soutěžní zóně. Pole jsou ve skutečnosti dvě, jedno ostré (oplocené a hlídané) a druhé testovací (pochvala). Ovšem avizovaná délka řádku 50m se nekoná ani náhodou, pole mají cca 15m.
Několik týmů už testuje - rozuměj bezradně pobíhá kolem robota nebo demoluje kukuřici. Obsazujeme poslední zásuvku na rozvaděči a vyhlížíme ostatní. Organizátoři staví párty stany a přiváží lavičky a stoly. Nad obzorem se konečně vynořuje Martinova Fabie. Podle posledních zpráv v podstatě nic nefunguje, takže rychlé ztabelování a vzhůru do práce.
Týmů přibývá, jakž takž fungujících robotů rovněž. Z nebe sem tam spadne pár kapek jako předzvěst věcí příštích. Na Explorerovi občas zlobí wifina, ale přes všechny překážky k večeru zaznamenáváme první úspěšný průjezd.
Obloha se zatahuje, takže balíme a přejíždíme ke sportovnímu centru. První se na výzvědy vydává Jirka, dozvídá se, že se nic neví a nikam nás nepustí. Nevzdáváme to a vysíláme něžnější šestinu týmu. Ta už se vrací s klíčem od jedné šatny (hurá, vyhneme se grupám v tělocvičně). Přenášíme věci a venku začíná výstavní liják. Aby nebyla nuda, přichází správce a stěhuje nás do zasedačky, šatna se prý ráno bude rekonstruovat. V zasedačce je prima teplíčko a smrad nějakého lepidla, ale všichni máme dost a brzy odpadáme.

Den 2

Po příjezdu do soutěžní zóny pozorujeme, že z cca deseti párty stanů zbyly dva, zbytek asi odnesl vítr (nájezd loupeživých kmenů pokládáme za nepravděpodobný). Obloha se zatahuje a i předpověď dává tušit, že střecha nad hlavou bude víc než potřebná. My testujeme a organizátorům se odněkud daří vyčarovat další stany. I rozvaděčů přibylo, bohužel většinu okupuje místní audiotechnika a občas někdo odpojuje bez varování „šťávu”, jednou jako naschvál v okamžiku flashování řídících jednotek motorů…
K snídani fasujeme papírový pytlík a v něm housku se sýrem, housku se salámem, sladkou bulku a mléko, no budiž.
Cestou na záchod jeden z domorodců předstírá neznalost angličtiny a místo tam, kam i císařpán chodil pěšky, končím na briefingu pro teamleadery. Dozvídáme se časový harmonogram a hodnotící kritéria. Za „smoothness” (body od rozhodčích) lze získat stejně bodů jako za objektivní výkon, navíc systém trestných bodů dává zřejmou vítěznou strategii - vzít robota do náruče a trasu s ním proběhnout. No uvidíme…
Na vedlejším poli začínají ukázky „velké” robotiky - upravený traktor, upravená sekačka Spider, všesměrová konstrukce a podobné. Traktor sice jezdí asi nejlíp, ovšem skoro vůbec nepřitahuje pozornost diváků - vypadá to jako traktor, jezdí to jako traktor, tak co…
Počasí na nás nešetří vodou, takže v některých okamžicích je pod stanem 2x2metry tým s vybavením a deset až patnáct diváků ze zemědělské konference, v rámci níž se soutěž koná.
K obědu fasujeme papírový pytlík a v něm pro změnu housku se sýrem, housku se salámem, sladkou bulku a džusík. Začínáme větřit a doufáme, že na večerním barbecue nebudeme grilovat papírový pytlík. Ale naděje umírá poslední.
Kvůli dešti se plánovaný start soutěže několikrát odsunuje, nakonec organizátoři operativně mění program a zahajují poslední disciplínou (postřikováním plevele). Soutěž se ale koná v hale pod mizerným osvětlením a mezi umělými rostlinkami. Většina týmů používá pro detekci míčků kamery, někteří dokonce kalibrovali na barvu chlorofylu, takže radost veliká.
Výsledek odpovídá očekávání, jsme snad jediní, kdo projel řádku bez doteku, ostatní kosí umělé rostlinky jako by to bylo zadání soutěže. My sice postřikovací mechanizmus vůbec nemáme, ale vzhledem k výše uvedeným okolnostem se detekce míčků prakticky nedaří, takže to takový hendikep není.
Mezitím se počasí umoudřuje a soutěž se vrací ven. My jezdíme víceméně na jistotu a volným tempem za časový limit (3 minuty) zvládáme přibližně jednu řádku.
V navigační disciplíně opět jako jedni z mála projíždíme bez dotyku (za dotyk robota je 5 trestných metrů), ostatní vesměs srovnávají, místo otočky do nové řádky přenáší prakticky všichni.
Řádky pro pokročilou navigaci jsou kratší, takže všichni napjatě čekají, jestli náš robot otočí nebo bude otočen (b/ je správně). Většina týmů opět mezi řádky přenáší, někteří nosiči ani neumí odpočítat správný počet řádek, metry se jim přesto počítají a i hodnocení od rozhodčích je překvapivě vysoké. Vypadá to, že hlavním kritériem pro „smoothness” je shoda sponzorů se sponzory místní univerzity. Ach jo…
Pódium se zaplňuje a přichází poslední disciplína. Během dne padl návrh, že bychom mohli předvést vodotěsnost robota, ale rozhodujeme se nepokoušet osud, takže tuto disciplínu vynecháváme (stejně se nepočítá do celkového skóre). K vidění je demolice kukuřice, natahování zavlažovací hadice nebo výměna části pohonu. Obecně ukázky vypadají dost spíchlé horkou jehlou, ale to nepřekvapí, týmy se věnovaly soutěžním úkolům.
Co nás celkem překvapuje, je, že nikde nejsou k vidění průběžné výsledky, získané body, najeté metry, prostě vůbec nic. Časový skluz se podařilo celkem dohnat, vyhlášení výsledků probíhá jen s asi půlhodinovým zpožděním (soutěžit se začalo o tři hodiny později). První místa patří domácím a řádně sponzorovaným týmům. Přijde mi podivné (a smutné), že některým z nich obecenstvo prakticky netleská…
Slavnostní grilování je zajímavě provedené - každý nafasuje několik kousků syrového masa a klobásek a sám si je ugriluje. Pití je na žetonkovém systému. Kus od nás sedí skupina českých delegátů konference, tankuje slivovici a spřádá plány na ovládnutí čehosi.
U sportovní haly zjišťujeme, že tentokrát se tělocvičně nevyhneme. Jsme tu první, takže obsazujeme tribunu. Po nás se z grilování vrací Němci, zkušeně vytahují matrace a dělají bugr dlouho do noci.

Den 3

Balíme a jdeme snídat. K snídani je (no zkuste hádat, není to tak těžké). Ach jo…
Dnes je na programu workshop a závěrečný oběd. Zdá se, že většina týmů už odjela, workshopu se účastní necelá polovina, prezentovat před publikem má navíc možnost jen pět nejlepších týmů. Pokoušíme se rozdat nějaké letáčky na Robotour, ale odezva je spíš vlažná.
Oběd je v budově, kde se koná konference. Paní u „potravy” se na nás tváří ošklivě, nemáme obleky a asi ani naše vůně není úplně příkladná. Polévka už není, hlavním chodem jsou housky s něčím. De-ja-vu.
Loučíme se, Martin s Roubíčkovými se vrací do Čech, my pokračujeme v dovolenkovém programu. Soutěž jsme viděli, nasbírali data i kontakty, ale provedení soutěže nás moc neuchvátilo (zvlášť s ohledem na to, že jde už o sedmý ročník.

Pokud Vás tato soutěž zaujala a zvažujete svoji účast v roce 2010 v Německu, napište nám.


Linky: