czech english

Představení týmů

které tři týmy tipujete na postup?

České národní kolo bude již brzy, a tak by asi bylo rozumné udělat nějaký přehled kolik bude týmů a co zhruba mohou diváci očekávat. Tak první dobrá zpráva: týmů bude 3x více než loni! Druhá dobrá zpráva: vedle výtvorů českých týmů se objeví i roboti se svými autory ze Slovenska a Švýcarska…

Aktuálně je přihlášeno celkem 9 (slovy devět) týmů. Z toho je šest českých, dva slovenské a jeden švýcarský. Souťěž Eurobot Czech Cup 2005 je totiž Open, což znamená, že se jí mohou účastnit i soutěžící z jiných zemí. Může se tedy stát, že český pohár vyhraje Švýcarsko, ale snad k tomu nedojde a čeští roboti nezklamou . Na druhou stranu přítomnost více týmů bude divácky určitě atraktivní.
Letos jednotlivé týmy uvedeme podle státu a abecedy, takže nejprve české týmy:

G-Bots

Tým G-Bots pochází z FEL ČVUT Praha a vznikl pod vedením Jana Chudoby. K ruce má své kolegy Honzu Faigla, Karla Kosnáře a Petra Štěpána.

Junior

Tým Junior pochází z Brna, ze stejnojmenného DDM (Dům dětí a mládeže). „Junioři” se českého kola loni účastnili pouze jako diváci, tak letos držíme palce, ať to vyjde.

MART

Týmu MART letos vděčíme za mnohé: nejprve oficiální překlad pravidel do češtiny, pak FAQ a konečně postavení ohromného hřiště a výrobu několika desítek kuželek. Snad už jenom proto by si MART zasloužil postoupit . MART má ale letos daleko větší ambice, tak snad mu to nezlomí vaz a bude mít včas alespoň jednoho ze dvou plánovaných robotů (ať už je to Líza nebo Lojza).

R-team

Těžko říci, zda R znamená Robot a nebo také Rychnov, odkud R-team pochází. Šéfem týmu je Martin Locker, úspěšný souťěžící s robůtky na ježdění po čáře a v bludišti. Loni se rozhodl udělat krok dále, tak uvidíme, zda jeho mechanicky dokonalí robůtci smetou dosavadní favority.

Short Circuits

Tzv. „zkrati” se pomalu stávají zombie-týmem. Dublinská část týmu po loňském debaklu už registraci nepodala a i pražská divize se pomalu rozplývá: členové z roku 2004 letos sepisují diplomky s termínem odevzdání v předvečer českého kola, a tak zbývají tedy pouze „vysloužilí konzultanti”. Nakonec se možná nějaké mladé duše také zapojí, tak uvidíme. Cílem je demonstrovat jednoduchost řešení – plán je jeden či dva roboti z Merkuru řízení pomocí ATmega8.

Sirael

Tým Sirael loni na českém kole příliš nebodoval, ale střílení míčků do publika diváci rozhodně ocenili . Do mezinárodního finále se ještě ledacos vylepšilo a tak tým Sirael nakonec skončil v mezinárodní konkurenci na dosud nejlepším čtvtém místě. Skončí tak dobře i letos? Sitauce by se dala označit jako středně zataženo: ze čtyř členů týmu jsou tři zaměstnaní na plný úvazek a čtvrtý se snaží sepisovat disertaci. Do toho hlavní elektronik-mechanik-návrhář má už půlroční mimčo, tak těžko říci jak to dopadne. I Sirael plánuje dva nové roboty, ale jestli uvidí světlo světa před českým kolem, si netroufnou říci ani samotní členové týmu.

Tatran

Tatran je první slovenský tým, který se kdy účastnil Eurobota. Loni se mu ve Francii příliš nedařilo, jak mu odcházela jedna procesorová deska za druhou. Letos bude snad situace lepší a menší trénink v Praze taky určitě neuškodí.

TUKE-Robotics

Nový tým z Košic vede Martin Němec. Na ISTrobotu v Bratislavě kdysi pokyvoval nad výtvory Short Circuits, jak mechanicky nedokonalé mají roboty a přesto jsou schopní se dostat poměrně daleko v soutěži. Martin se předvedl například s robotem se všesměrovými koly, tak uvidíme s čím šestičlenný tým z Košic dorazí!

Team-ID

To nejlepší nakonec: do Prahy se přijede podívat a aktivně soutěžit nejlepší švýcarský tým, EPFL Lausanne. Ve Francii se utkal se Sirael ve vyřazovacím finále a nakonec zvítězil. V celkovém žebříčku skončil na druhém místě za francouzským Supaero, takže proklatě silná konkurence. Na druhou stranu asi i švýcarům jde hlavně o trénink, tak jejich robot 23. dubna ještě nemusí být úplně dokonalý. V každém případě se na máme nač těšit!
Máte-li jakékoli dotazy či připomínky – kontaktujte nás. Rádi vám odpovíme.