czech english

Výsledky soutěže

aneb česko-slovenské soustředení ve Vídni

Z patnácti registrovaných týmů z pěti zemí na soutěž Robotour 2011 ve Vídni nakonec dorazilo a bylo schopno soutěžit pouze týmů osm. Smelý Zajko reprezentoval Slovensko, zbytek byli „mazáci” z ČR. Ale až na tuto vysokou úmrtnost se soutěž vydařila a byla kladně přijata širokým spektrem Vídeňáků od malých dětí až po důchodce na procházce nádherným Türkenschanzparkem.

Homologace

Na páteční homologace jsme přijeli cca v 13h. Zatímco některé týmy už před touto dobou byly nervozní a telefonovaly, kde jsme (oficiální začátek byl až ve 14h), jiné dorazily až krátce před uzávěrkou v 19h. Tito pozdě příchozí ale přivezli slibovaný sponzorský dar od ArtIn — 15 soudků piva, takže vše bylo odpuštěno.
Týden před soutěží měl (až příliš) klasický průběh: v úterý účast odvolal polský tým 4future (nezískali potřebnou finanční podporu od školy), ve středu pak
HACKERSPACE PISEC
HACKERSPACE PISEC
MoonRabbit (po vloupání začátkem září se nepodařilo dostatečně napravit škody způsobené ztrátou notebooku … možná bychom na robotika.cz mohli založit offsite repository pro kód týmů??). Závěrečná „sprška” samozřejmě přišla den před soutěží, kdy špatné zprávy posílá slovinský tým The Experts (věnovali příliš času vývoji HW, že nezbyl čas na integraci SW), slovenský B-Team (konflikt mezi finalizací prezentace na konferenci RIE a robotem na Robotour) a rakouský [FAIL] (nemoc). Z nových neznámých týmů ve hře ještě zůstával český RoboTeam (omluvný mail přišel až v pátek) a rakouský tým KART.
KART tým dorazil se svým P3-AT, ale robot se nechoval podle očekávání. Navíc organizátoři měli problém s generátorem a robot s mnoha senzory a žravou výpočetní jednotkou vlastní baterky rychle likvidoval. Pomohlo sice dobíjení v blízké budově přírodovědecké fakulty BOKU (University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Vienna), ale to byla jen jedna slabina robota. Složitý program byl nahrazen triviálním pro homologaci: jeď 10m, pokud je překážka tak zastav a pokračuj jak zmizí. Při jeho testování se ale ukázalo, že ze sonaru chodí úplné nesmysly a tak to KART po celodenním boji okolo 19h vzdává.
Závěr? Do mezinárodní (teď už skoro v uvozovkách) soutěže Robotour 2011 ve Vídni se homologovalo sedm českých a jeden slovenský tým …

Soutěž

Roboti na startu
Roboti na startu
V sobotu v 9h bylo první „tréninkové” kolo. Pro příští rok bychom ho nazvali možná „rozjezdovým” nebo „zahřívacím”, abychom předešli dotazům typu „proč tam musím být a vybíjet robotovi baterky, když se to nepočítá?”. Jako motivaci jsme vymysleli, že pořadí v prvním ostrém kole bude určeno pořadím v kole zahřívacím. A jak to proběhlo? Podle očekávání, tj. naprosto chaoticky. Několik robotů dorazilo na poslední chvíli, pár jich neodstartovalo nebo se prostě nestíhali zadat cíl včas. Bylo dobře, že jsme toto kolo udělali — je to naprosto nutné a snad překonáme svoji lenost i příští rok.
První oficiální kolo v 10 hodin proběhlo ukázkově. Start byl poblíž zázemí týmů a cíl v jihozápadním cípu parku na křižovatce s Marschner-Denkmal. Rozumných tras k cíli bylo hned několik, takže např. Short Circuits Prague se vydali po široké hlavní cestě, Eduro Team po prudším sjezdu k ping-pongovým stolům a dětskému hradu a Roboauto přejíždělo tam a zpět nejisté, kterou z cest si vybrat. Nejdále dojel Eduro Team, jehož pokus skončil třicetiminutovým limitem zhruba 18 metrů od cíle.
Druhé kolo startovalo poblíž jednoho z mnoha jezírek s cílem na kopci kousek od plážového volejbalového hřiště. Toto kolo již natáčela rakouská televize ORF. Další dramatický hromadný start doprovázený vískáním dětí, kdykoliv se nějaký z robotů rozhodl, že už je bezpečné vyrazit na cestu. Eduro končí v pasti u hydrantu. Do vedení se dostává Roboauto Quido, které zběsile vyrazilo a jeho tvůrci se za ním rychle rozeběhli. Pro přejezd parku na startovní pozici totiž zdvojnásobili rychlost a toto v kódu evidentně nechtěně zapomněli. Později to komentovali tak, že robot nestíhal nad cestou moc přemýšlet a že to bylo dobře . Co se tedy stalo kamenem úrazu a důvodem ukončení pokusu cca 100 metrů od cíle? Vybité baterie!!!
Start třetího kola byl pod mostem, prostě tento unikátní prvek z pohledu navigace jsme si nemohli nechat ujít. Nabízela se tím tribuna pro diváky a test, co bude dělat GPS. Většina robotů start zvládla, i když správnou odbočku na most u cílového vodopádu netrefil žádný z robotů. Tomuto kolu dominovali oba roboti od Roboauto.
Poslední cíl, vyvrcholení, musel už z principu být na vrcholu, tj. u vchodu do cihlové rozhledny. Cest existovalo mnoho, ale většina robotů volila nejkratší cestu se strmým nájezdem. Tam se trápilo jak Roboauto, tak Eduro. Naopak suverénně kopec vyjel ARBot (už ale neoficiálně, robot sjel dříve) i Short Circuits. Nejdále dojelo Eduro, které pro zdrcujícím výstupu nadšeně přejelo hlavní cestu a vypadlo. Cíl Paulinenturm zůstal zatím symbolicky v dálce a náročná nepokořená Robotour stále zůstává outdoor delivery challenge.
Celý soutěžní den jsme zakončili vyhlášením vítězů: první místo Roboauto Quido, druhé místo Eduro Team a třetí Roboauto Karlík. Jelikož tentokrát skoro každý tým bydlel jinde, oslavy a neformální diskuse proběhly ještě v parku. Pizza a pivo, takže tradiční zakončení . Řidiči z toho ale moc nadšení nebyli, takže po setmění jsme pokračovali každý v blízkosti svého hostelu …

Celkové bodování

Pořadí Tým 1.kolo 2.kolo 3.kolo 4.kolo Celkem
1. Roboauto Quido 121 259 243 19 642
2. Eduro Team 317 58 159 84 618
3. Roboauto Karlík 111 81 188 54 434
4. Short Circuits Prague 137 93 45 69 344
5. Radioklub Písek 49 158 113 0 320
6. ARBot 0 169 53 31 253
7.-8. Smelý Zajko 3 2 72 0 77
7.-8. HACKERSPACE PISEC 0 56 4 5 65

Workshop

V neděli dopoledne probíhal workshop týmů. Byl v angličtině přestože těch, co by česky nerozuměli byla pouze hrstka. Místo konání byl HappyLab, kde by opravdu byl každý robotik šťastný. CNC frézka, 3D tiskárna, stroj na potisk triček, laserová řezačka, nástroje na vývoj tišťáků … prostě skoro vše na co si vzpomenete, že by se k vývoji robotů mohlo hodit. Členové platí HappyLabu 20EUR ročně a pak materiál. Po zaučení dostanou klíče a můžou tam být 24h denně, když jim to rodina a zaměstnavatel dovolí… No nic, to jsem odbočil.
Roboauto mělo sloučenou prezentaci. Demonstrovalo použití simulátoru v kombinaci s plánovačem. Pokud je cesta neprůjezdná tak plánovač nalezne alternativu, robot se otočí a pokračuje k cíli jinudy. Neřešeným problémem je situace, kdy i druhá cesta je blokovaná a robot mezitím „zapomněl” na překážku na první cestě. To vede k nekonečným oscilacím, dokud jedna z překážek nezmizí. Do příštího roku je vize dlouhodobé integrace a vytváření globální mapy.
Jiří Iša z Eduro Teamu použil svoji jednořádkovou prezentaci a ve zbytku času komentoval video jízdy robota (mimochodem kousek z něj je vidět i ve vysílání ORF). Bylo dobře poznat, co robot považuje za cestu a co ne, a byl to i pěkný přehled všech robotů, kteří Eduro předjížděli nebo je naopak Eduro předjíždělo.
Po reklamní přestávce, kdy si televize chtěla natočit několik detailních záběrů robota, byla prezentace Short Circuits Prague. Pavel Jiroutek předvedl integraci testovacích nástrojů do Google Earth, kde vedle podkladu z OpenStreetMap viděl i aktuální GPS pozici, nejbližší pozici na trase a pozici z odometrie.
Poslední prezentace byla sloučená Radioklub Písek a HACKERSPACE PISEC. Vedle robotů a nadšení oba týmy sdílí i smysl pro humor . Pěkná a vtipná prezentace.
Celý workshop jsme zakončili plány na Robotour 2012, která pravděpodobně bude zase v České Republice. Pravidla budou stejná jako letos.
p.s. řeč padla i na věci blízké Robotour:

Linky


Foto


Pokud vás soutěž zaujala a uvažujete o účasti v příštím roce nebo máte zajímavá videa či fotografie ze soutěže, tak se nám prosím ozvěte pomocí kontaktního formuláře.