czech english

RoboOrienteering 2017

Mariánské Lázně

Letošní, již 8. Ročník soutěže RoboOrienteering, se po dlouhé době konal mimo svou tradiční lokalitu v Rychnově nad Kněžnou. Pro letošní rok se přestěhoval do klidného parku na okraji Mariánských Lázní…

Se změnou lokality došlo i ke změně pravidel tak, aby se soutěž stala jednodušší a přilákala více soutěžících. Byla vypuštěna podmínka položit golfový míček u kontrolního bodu a tím i nutnost upravit robota pro „snášení vajíček”. Avšak za cenu dosažení menšího bodového zisku. Další velkou změnou bylo zveřejnění všech souřadnic kontrolních bodů, které se můžou během závodu použít. Dopředu bylo naplánováno celkem 18 variant soutěžních kol, ze kterých se před startem vždy jedna vylosovala.
Samotné místo klání je oproti Rychnovu dosti odlišné - chybí tu veliké stromy, bránící průniku signálu GPS, což je pro navigaci jistě přínosem. Na druhou stranu je tu spousta malých stromků, které tvoří velice zrádné překážky, „očím” robotů občas i neviditelné. I rozloha parku je podstatně větší.
Během nultého – zkušebního kola - se u robotů začaly projevovat první nedostatky, a tak měli soutěžící plné ruce práce. Nejvíce dal zabrat robot ZED týmu TeaPack Systems. Ti dorazili s malým zpožděním, a ani přes celodenní snažení se jim nepodařilo trucujícího robota uvést do použitelného stavu. Na start se tedy dostavily čtyři nadupané stroje.
Robot Ambot měl problémy s prokluzujícími koly na ne úplně rovném povrchu a s vyšší trávou. Nakonec tento problém odstranil jeho operátor Aleš tím, že do koleček našrouboval po obvodu vruty a robot si vesele drandil, tráva, netráva.
Velkým překvapením letošní soutěže byl německý tým JECC s robotem Fesl. Podali vynikající výsledky a to i přes to, že jejich robot zatím neumí pokládat míčky. O soutěži se dozvěděli teprve v půli května, a tudíž neměli dostatek času na přizpůsobení robota. Po odladění programu jel jejich robot naprosto ukázkově. Lze předpokládat, že pokud doplní robota o systém pokládání míčků, budou to příští rok velmi silní soupeři.
Výborně si vedl i robot Rover týmu Short Circuits Prague, který v jednotlivých kolech podával vyrovnané výsledky a svého páníčka poslouchal.
Taktéž robot Explorer týmu Robotický klub Mariánské Lázně, si vedl výborně a jel přesně podle očekávání.
Soutěž se nesla celkově v klidné přátelské atmosféře a pro soutěžící bylo připraveno i malé občerstvení. I soutěžní cena – soudek piva, coby povinná zátěž pro soutěž Robotour se jistě vítězům hodí.
Pro příští rok se bude RoboOrienteering konat na stejném místě jako letos se stejnými pravidly. Možná přibude jedna bodovaná disciplína – průjezd brankou. O tom se bude možno dočíst na oficiálních stránkách soutěže http://robotika.vosrk.cz/roboorienteering/index.php