czech english

Istrobot 2004

stopár, myš v bludisku, voľná jazda

28.dubna se v Bratislavě konal čtvrtý ročník soutěže Istrobot. Soutěžilo se jako minulý rok ve třech kategoriích: sledování čáry, hledání cesty v bludišti a ve volné jízdě. V prvních dvou kategoriích se nic nezměnilo: sledování čáry opět komplikovala cihla, přerušení a tunel. Bludiště pak měla sledovat kamera shora, ale automatické měření se bohužel nepodařilo rozchodit. Pro ty, co na Istrobotu již byli loni, byla tedy opět nejzajímavější volná jízda.

Sledování čáry

Kategorie sledování čáry je typicky pro ty nejmenší. Každý robot má tři měřené pokusy, ze kterých se pak započítává nejlepší čas. Mnoho robotů, včetně nejrychlejšího, bylo setaveno ze stavebnice LEGO MindStorms, které se zdá pro tuto soutěž naprosto dostačující. Tato soutěž měla také nejvíce přihlášených – konečný počet se pohyboval okolo 30. Základní úkol sledování čáry organizátoři postupně zesložiťovali. Škoda, že tomu tak nebylo i letos (například nakloněnou rovinou nebo více překážkami).

Bludiště

Bludiště letos poměrně zelo prázdnotou. Asi ze šesti soutěžících byly nejúspešnější dva robůtci Martina Lockera z Rychnova nad Kněžnou, které jste mohli již vidět na robotickém dni pár dní předem v Praze. Stejný (funkční) sofware je tak dovedl k vítězství.

Volná jízda

Konečně volná jízda. V této kategorii se vždy objevují nejzajímavější roboti. Vedle různých chodících, zde byla ukázka mnoha malinkých robotů napájených světlem. Bylo srandovní pozorovat, jak se probouzí, když se na ně posvítí halogenovou svítilnou.
Pěkný byl i robot Pepa, kterého možná znáte ze stránek robozor.cz nebo jste ho viděli na výstavě v Brně. Přestože se jedná o relativně jednoduchou konstrukci z Merkuru, tak pomocí různých vtípků a pokusu o tanec si divácké publikum získal poměrně snadno.
Podobně jako loni jsme i letos přijeli předvést soutěž Eurobot. Zbyněk s Vojtou (tým Sirael) s sebou vzali na ukázku robota Ester. Automaticky nabrala všech šest míčků co měla k dispozici a nastřílela je do krabice od Lega. Toto demo bylo poměrně rychlé, tak ještě Vojta převzal manuální řízení přes WiFi kartu, a začal střílet míčky do publika .
Volná jízda se boduje podle hlasitosti potlesku publika, což je asi nejslabším článem této disciplíny. O výsledku totiž nejvíce rozhoduje člověk, který je k mikrofónu nejblíže a výsledky tak byly „zajímavé“. Nakonec se to rozhodla porota vzít do svých rukou a pořadí určila podle náročnosti konstrukce jednotlivých robotů s ohledem na subjektivní ohlas publika. Vyhrál šestinohý robot Spider, druhý byl náš robot Ester a na třetím místě skončil animatronikcý robot Pepa.

Závěr

Jako účastník, který již na Istrobotu byl, jsem byl trošku zklamaný. Možná za to mohla únava z přípravy robotického dne, chvilkové přesycení roboty, nebo akutnější záležitosti v Praze? Těžko říci. Každopádně se ukazuje, že divácky atraktivnější je akce více robotů, kde hraje nemalou roli faktor náhody způsobený přítomností protivníka. Přestože si hlavní organizátor Richard Balogh stěžoval, že tak komplikované roboty, co viděl na národním kole českého Eurobota v Praze, na soutěž Istrobot nikdo nepostaví, domníváme se, že se situace může brzy změnit. Letos se již chystá jeden slovenský tým do Francie a za pár let bude možná potřeba organizovat národní kolo. Je velmi pravděpodobné, že ho bude hostovat právě Istrobot. Držíme palce a děkujeme ogranizátorům za to, jak o nás a ostatní soutěžící bylo dobře postaráno.

Máte-li jakékoliv dotazy či připomínky, můžete nás kontaktovat. Více detailů o soutěži se můžete dočíst na stránkách http://www.robotika.sk/.