czech english

Eurobot 2011

Chess'Up

Jako každý rok, i letos je téma jiné, než v předchozích ročnících. Roboti budou letos "hrát něco jako šachy": Na herní ploše 2,1x3m budou přesouvat žluté "šachové figurky" na pole své barvy. Kdo bude mít na konci 90sekundového zápasu na svých polích více figurek a získá tak více bodů, zvítězí.

Eurobot je soutěž pro amatérské týmy mladých fanoušků robotiky nebo pro týmy, které pro mladé takovýto projekt organizují. Soutěž Eurobot nechce být nesmiřitelným bojem, naopak vše probíhá v přátelském a sportovním duchu.
Tým soutěží se svým robotem na hřišti o rozměrech cca 3 x 2 m proti dalšímu týmu (který má opět svého robota). Jeden zápas trvá 90 sekund a roboti při něm samostatně plní svůj úkol bez toho, že by byli řízeni člověkem nebo vzdáleným počítačem; vše potřebné si roboti „nesou s sebou” a také musí „samostatně přemýšlet a rozhodovat”. Přesná pravidla se každý rok mění (téma, počet robotů, velikost hřiště atd.), takže i nově vzniklé týmy mají velkou naději na úspěch. Vždy na začátku podzimu jsou vyhlášena pravidla pro další ročník, na jaře probíhají národní kola a následně před létem pak mezinárodní finále.
Součástí mezinárodního finále soutěže je i vědecká konference Eurobot 2011, jejímiž hlavními tématy jsou výzkum a vzdělávání v robotice.

Pravidla stručně

Jako každý rok, i letos je téma jiné, než v předchozích ročnících. Roboti budou letos "hrát něco jako šachy": Na herní ploše 2,1x3m budou přesouvat žluté "šachové figurky" na pole své barvy. Kdo bude mít na konci 90sekundového zápasu na svých polích více figurek a získá tak více bodů, zvítězí.
Figurky jsou třech druhů - pěšci, královny a králové. Pěšci jsou jednoduché ploché válce (průměř 20cm a výška 5cm), královna a král mají stejný základ, ale oproti pěšcům mají z boku čárový kód, který je odlišuje. Mohou také mít na sobě ještě připevněnou identifikační "sošku", aby je diváci z dálky rozpoznali (soška ale není pravidly definována, tak se podle ní zřejmě roboti nebudou moci dobře řídit).
Za figurky umístěné na svá pole robot získá 10 bodů (pěšec), 20 bodů (královna) nebo 30 bodů (král). Je také možné postavit jednoho nebo dva pěšce na sebe a na ně postavit královnu či krále, za což robot získá bodů více (jeden podložený pěšec násobí dvěma, dva pěšci násobí třemi a víc už se nesmí štosovat, aby věž nebyla moc vysoká). Body se počítají až po skončení zápasu, takže je v průběhu mohou roboti přesouvat od soupeře k sobě.
Tvůrci pravidel se rozhodli přidat ještě jeden "zábavný prvek", a to možnost, aby robot na konci zápasáu vylezl na pěšce, kterého si dá so své startovní zóny. Tím by získal dalších 50 bodů.
Základní technická pravidla jsou skoro stejná jako v předchozích letech, samozřejmě to, co se týká tématu ročníku, je jiné už z principu. Ostatní ale zůstává víceméně beze změny, pouze je drobně uvolněno vyhýbání se soupeři - je možné se soupeře dotknout, pokud ho robot ani trochu neposune (viz kap. 7.1.2.2). Neměnná část tedy je následující: Autonomní roboti (1 na tým) s obvodem při startu max 120 cm a při hře max 140 cm, zápas 90 sekund a automatické zastavení robota po vypršení času. Je možné použít vlastní lokalizační majáčky na okrajích hřiště a na soupeři. Hřiště má rozměry 210x300 cm, část prvků na pevných pozicích, část náhodně losovaná před každým zápasem. Zákaz narážet do soupeře, vše v duchu fair-play (s penalizací špatného chování) a s důrazem na bezpečnost. Projekty mají být raději edukativní než soupeřící.
"Národní omezení" se, jako zatím vždycky, týkají pouze Francie: lasery třídy 2 a 2M jsou pro roboty ve Francii omezeny tak, že jsou povoleny pouze pokud nikdy nebudou svítit mimo hřiště, a pak také bude platit omezení pro systémy se stlačeným vzduchem (podle francouzského důlního zákona z r. 1943; je to stejná formulace jako dřív, detaily v pravidlech, pokud by to někoho zajímalo…). Nově oproti předchozím letům budou ve Francii zakázány "z bezpečnostních důvodů" baterie LiPo.
Dodatečná omezení pro jiné země zatím nebyla vydána a (stejně jako vloni) zatím to ani nevypadá, že by vznikla.

Oficiální pravidla soutěže Eurobot pro rok 2011

Oficiální pravidla pro rok 2011 jsou zatím k dispozici v češtině a v angličtině.

Důležitá data:

  • 31.1.2011 - registrace do Českého národního kola
  • duben/květen 2011 - České národní kolo soutěží Eurobot a Starter v rámci Robotického dne (Praha)
  • květen/červen 2011 - Mezinárodní finále soutěže Eurobot

Odkazy:


Starter

Začátečníkům, pro které by soutěž Eurobot byla velké sousto, je v České Republice určena kategorie Starter. Hraje se na stejném hřišti jako pro soutěž Eurobot, ale není vyžadována autonomie robotů - soutěžící může používat dálkové ovládání. Věk soutěžících je omezen do 18 let nebo do ukončení střední školy. Více informací naleznete na http://eurobot.cz/.