czech english

Eurobot 2004

coconut rugby

Eurobot is an international competition organised by Planete Sciences Czech National Cup was held on the April 24th in Prague. The finals were a month later (from 21st to 23rd May) in France in a small town La-Ferté Bernard. Three czech teams participated, one of them finishing at a 4th place. Note, that the rules are different every year so it is quite difficult to create new strategies and robots satisfying new restrictions.


Brusel — slavnostní předání cen soutěže Eurobot
Na úterý 9.11.2004 jsme byli pozváni, abychom se zúčastnili slavnostního předání cen soutěže Eurobot 2004. Eurobot je jedním z osmi projektů sponzorovaných v rámci programu European Science Week. Evropský týden vědy si klade za cíl popularizovat vědu a ukázat evropanům, jak je moderní věda a technologie ovlivňují v každodenním životě.

Jak to vlastně bylo... — robotický víkend v La-Ferté Bernard
21. až 23.května proběhlo mezinárodní finále soutěže Eurobotopen 2004 ve Francii. Českou republiku reprezentovaly 3 týmy – Sirael, Short Circuits Prague a MART (všechny podporované MFF UK). Tým Sirael se umístil na 4. místě a zvítězil v anketě o nejlepšího robota (hlasování týmů). Tým Short Circuits byl na 14-15. místě a MART na 26-27. Nyní si můžete přečíst podrobnou reportáž o průběhu celé soutěže.

Robotický deník — Eurobot 2004 z pohledu Short Circuits
Short Circuits Prague letos reprezentovali čtyři studenti MFF UK: Pavel Jiroutek, Jakub Lysák, Tomáš Hradecký a Pavel Černý. Zde si můžete přečíst jejich povídání na téma, jak to všechno bylo z jejich pohledu. Třeba Vás to bude inspirovat a příští rok se zúčastníte také…

Francie — první zprávy z finále soutěže Eurobot 2004
Skončil jedenáctý ročník mezinárodní soutěže Eurobot, kterého se letos zúčastnilo 41 týmů z 21 zemí. Po špatném startu se konečně štěstí usmálo i na tým Sirael. V něděli Ester porazila nejlepší francouzský tým D2R2, vítěze národního kola ze 160 týmů a dostala českou reprezentaci na zatím nejlepší 4. místo. Do osmifinále se dostala i Daisy od Short Circuits, takže Česká Republika jako jedna z mála měla ve vyřazovacím pavouku dva reprezentanty…

Poslední přípravy — odjezd na mistrovství světa v RoboRugby
Co nového ohledně robotů za poslední měsíc, kdy jste je viděli na Robotickém dnu? Roboti Ester a Daisy zmoudřeli. U Ester začala fungovat lokalizace, kamera na hledání míčků a během 90 sekund do branky úspěšně nastřílí i všech osm míčků, co jsou na hřišti. Daisy se efektně naviguje pomocí laseru a odrazových majáčků a míčky hledá dálkoměrem. A MARTi? Minimálně sekundární robot MartY už vyhazuje míčky z lagunky…

Roboday — Czech Eurobot Cup 2004, robots...
The Roboday was successful . Although at first we were “slightly” worried. The team form Brno announced, that they will arrive without their robot and robot MartA from team MART was still not able to move at all. However everything turned out to be fine at the end. More than 150 visitors came to see the robots in action. To everyone's surprise also a lot of kids turned up (and some really young too). That was something we were not ready for but finally even the children were happy, when they could play with a robodog Aibo or feed rugby balls to a walking robot.

Pozvánka na robotický den — soutěže a ukázky robotů, přednášky...
V sobotu 24. dubna 2004 se bude konat Robotický den. Na programu bude především české národní kolo Eurobota, ale nebude chybět ani MiniSUMO, povídaní s ukázkami z loňského RoboCup Rescue, krátké přednášky, diskusní fórum na téma robotické stavebnice a konečně ukázky Vašich robotů, pokud je vezmete s sebou. Celá akce je VEŘEJNÁ a vstupné je ZDARMA! (Toto zdůrazňujeme, abychom předešli stále se opakujícím dotazům.) Už se na Vás moc těšíme.

Eurobot za 45 dní — představení týmů
České národní kolo bude již za 45 dní (v sobotu 24.4.2004), tak jsme byli zvědaví, jak jsou na tom jednotlivé týmy. Situace by se dala jednoduše shrnout tak, že většina týmů je ve stavu čekání na součástky. Jaké jsou tedy aspoň plánované strategie? Pokusíme se všechny týmy alespoň trošku představit…

Czech Eurobot — The first year of the Eurobot National in Czech Republic!
Believe it or not at 2004 there is for the first time going to be enough czech teams to organize the nationals. The date of the contest is 23rd – 24th April 2004. Eurobot is well-known worldwide robotic competition (there more than 100 teams only from France each year). The first Czech National Eurobot Cup will be organized by the Faculty of Mathematics and Physics, Charles University in Prague and on this site you will always find the most up-to-date informations. Do not forget: the registration deadline is January 31st, 2004!

Rules — Coconut Rugby
The theme for 2004 is coconut rugby at a tropical island. The goal of the competing robots is to collect small rugby balls and throw them in to a blue laguna or to a pocket above it. The international finale is to be held in France, La-Ferté Bernard at May 21st to 23rd, 2004.