czech english

Eurobot 2004

Česká Republika organizuje první národní kolo Eurobota!

Eurobot je mezinárodní soutěž pořádaná Planete Sciences (dříve ANSTJ), což je francouzská organizace na podporu mladých techniků. České národní kolo se koná 24. dubna v Praze. Finálové kolo se koná o měsíc později (od 21. do 23. května) v rámci festivalu ARTEC (Art and Technology) ve Francii v městečku La-Ferté Bernard. Soutěž má každý rok nová pravidla, což znamená, že je nutné poměrně rychle vytvořit strategii a roboty splňující podmínky.


Brusel — slavnostní předání cen soutěže Eurobot
Na úterý 9.11.2004 jsme byli pozváni, abychom se zúčastnili slavnostního předání cen soutěže Eurobot 2004. Eurobot je jedním z osmi projektů sponzorovaných v rámci programu European Science Week. Evropský týden vědy si klade za cíl popularizovat vědu a ukázat evropanům, jak je moderní věda a technologie ovlivňují v každodenním životě.

Jak to vlastně bylo... — robotický víkend v La-Ferté Bernard
21. až 23.května proběhlo mezinárodní finále soutěže Eurobotopen 2004 ve Francii. Českou republiku reprezentovaly 3 týmy – Sirael, Short Circuits Prague a MART (všechny podporované MFF UK). Tým Sirael se umístil na 4. místě a zvítězil v anketě o nejlepšího robota (hlasování týmů). Tým Short Circuits byl na 14-15. místě a MART na 26-27. Nyní si můžete přečíst podrobnou reportáž o průběhu celé soutěže.

Robotický deník — Eurobot 2004 z pohledu Short Circuits
Short Circuits Prague letos reprezentovali čtyři studenti MFF UK: Pavel Jiroutek, Jakub Lysák, Tomáš Hradecký a Pavel Černý. Zde si můžete přečíst jejich povídání na téma, jak to všechno bylo z jejich pohledu. Třeba Vás to bude inspirovat a příští rok se zúčastníte také…

Francie — první zprávy z finále soutěže Eurobot 2004
Skončil jedenáctý ročník mezinárodní soutěže Eurobot, kterého se letos zúčastnilo 41 týmů z 21 zemí. Po špatném startu se konečně štěstí usmálo i na tým Sirael. V něděli Ester porazila nejlepší francouzský tým D2R2, vítěze národního kola ze 160 týmů a dostala českou reprezentaci na zatím nejlepší 4. místo. Do osmifinále se dostala i Daisy od Short Circuits, takže Česká Republika jako jedna z mála měla ve vyřazovacím pavouku dva reprezentanty…

Poslední přípravy — odjezd na mistrovství světa v RoboRugby
Co nového ohledně robotů za poslední měsíc, kdy jste je viděli na Robotickém dnu? Roboti Ester a Daisy zmoudřeli. U Ester začala fungovat lokalizace, kamera na hledání míčků a během 90 sekund do branky úspěšně nastřílí i všech osm míčků, co jsou na hřišti. Daisy se efektně naviguje pomocí laseru a odrazových majáčků a míčky hledá dálkoměrem. A MARTi? Minimálně sekundární robot MartY už vyhazuje míčky z lagunky…

Robotický den — Czech Eurobot Cup 2004, roboti...
Robotický den se vydařil . Přestože to bylo ráno „lehce” zatažené (ozval se nám brněnský tým, že dorazí bez robota – nepodařilo se ho zprovoznit a tým MART se svým robotem také ještě pořádně nevyjel), nakonec všechno dobře dopadlo a hrálo se několik kol každý s každým. Také účast zhruba 150 návštěvníků nás velmi potěšila. Bylo zde i mnoho malých dětí, s čímž jsme my ani přednášející moc nepočítali. Nakonec i děti byly odpoledne spokojené, když si mohli hrát se psíkem Aibo, nebo podstrkávat míčky chodícímu robotu.

Pozvánka na robotický den — soutěže a ukázky robotů, přednášky...
V sobotu 24. dubna 2004 se bude konat Robotický den. Na programu bude především české národní kolo Eurobota, ale nebude chybět ani MiniSUMO, povídaní s ukázkami z loňského RoboCup Rescue, krátké přednášky, diskusní fórum na téma robotické stavebnice a konečně ukázky Vašich robotů, pokud je vezmete s sebou. Celá akce je VEŘEJNÁ a vstupné je ZDARMA! (Toto zdůrazňujeme, abychom předešli stále se opakujícím dotazům.) Už se na Vás moc těšíme.

Eurobot za 45 dní — představení týmů
České národní kolo bude již za 45 dní (v sobotu 24.4.2004), tak jsme byli zvědaví, jak jsou na tom jednotlivé týmy. Situace by se dala jednoduše shrnout tak, že většina týmů je ve stavu čekání na součástky. Jaké jsou tedy aspoň plánované strategie? Pokusíme se všechny týmy alespoň trošku představit…

Český Eurobot — Česká Republika organizuje první národní kolo Eurobota!
Věřte nebo ne, ale v roce 2004 bude poprvé dostatek týmů pro uspořádání národního kola, které se bude konat 23.24.dubna 2004. Momentálně jsou přihlášeny čtyři týmy, ale doufáme, že jich bude více! Eurobot je ve světě velice populární soutěž (jenom z Francie se jí pravidelně účastní přes 100 týmů), která má za sebou již více jak 10 ročníků. První české národní kolo bude pořádat MFF UK. Zde na robotice Vás budeme průběžně detailně informovat, co se děje. Nezapomeňte: poslední termín pro registraci je 31. leden 2004!

Pravidla — Coconut Rugby
Tématem pro rok 2004 je zápas o kokosové ořechy na tropickém ostrově. Cílem soupeřících robotů je během 90 sekund sbírat malé rugby míčky a házet je do modré laguny případně do branky mezi palmami. Mezinárodní finále soutěže se bude konat (tentokráte prý naposledy – od roku 2005 by měla začít putovat po Evropě) v La-Ferté Bernard ve Francii od 21. do 23. května 2004.