czech english

Robotický den

Czech Eurobot Cup 2004, roboti...

Robotický den se vydařil . Přestože to bylo ráno „lehce” zatažené (ozval se nám brněnský tým, že dorazí bez robota – nepodařilo se ho zprovoznit a tým MART se svým robotem také ještě pořádně nevyjel), nakonec všechno dobře dopadlo a hrálo se několik kol každý s každým. Také účast zhruba 150 návštěvníků nás velmi potěšila. Bylo zde i mnoho malých dětí, s čímž jsme my ani přednášející moc nepočítali. Nakonec i děti byly odpoledne spokojené, když si mohli hrát se psíkem Aibo, nebo podstrkávat míčky chodícímu robotu.

Czech Eurobot Cup 2004

Hlavním programem robotického dne bylo první české národní kolo soutěže Eurobot. Vzhledem k tomu, že se tým JUNIOR z Brna dostavil bez robota, bylo poměrně zřejmé, které tři týmy nakonec pojednou do Francie. Přesto byla soutěž napínavá a plná překvapení. Ale vezměme to pěkně popořádku…

Homologace

Homologace se nestihla před oficiálním zahájením, takže probíhala až za přítomnosti publika. První se homologoval tým Sirael – robot sebral míček na známé pozici a vhodil ho do lagunky. Konec akce. Diváci byli trošku zklamaní, ale Sirael tým naznačil, že přece nebudou ukazovat všechny trumfy hned na začátku . Následovala homologace týmu Short Circuits Prague. Robot se pokusil uchopit dva míčky zároveň a ty se mu bohužel vzpříčily v manipulačním mechanismu. Na první pokus se tak nepodařilo ani jeden vhodit do laguny. Druhý pokus byl již úspěšný, takže minimálně dva týmy pokračovaly do kvalifikace. Nejvější napětí bylo při homologaci třetího týmu – MART. Robot MartA ještě v životě na hřišti nejel a měl jenom pět pokusů na to, aby se zúčastnil soutěže. První jízda se nezdařila – robot sice přejel hřiště, ale nedal žádný gól. Druhý pokus vyšel, což tým, unavený několika denním-nočním programováním, jásotem oslavoval. Oficiálně se v tuto chvíli mohla soutěž ukončit, protože tímto byly vybrány tři postupující týmy. Přišla ale spousta lidí, kteří se chtěli bavit, so show must go on...

Kvalifikace

Zápasy pro jednotlivá kvalifikační kola byla vždy ve stejném pořadí: Sirael vs. Short Circuits, Short Circuits vs. MART a konečně Sirael vs. MART. Úplně v prvním zapase udělal tým Sirael chybu a Ester se po vytažení startovního kabelu ani nerozjela. Startování pomocí startovacího kabelu bylo implementováno z nedostatku času až za přítomnosti diváků po homologaci a nová konfigurace nebyla otestována ani jedinou jízdou (nebylo kde – jediný stůl byl v predváděcím sále). Daisy zatím zabodovala dvěma míčky. Výsledek 0:6 (2 body za míčky + 4 body za vítězství). [Pozn. výsledky teď přepisuji z listiny od rozhodčího a koukám, že je zde navíc jedna řádka: Sirael 1, Short Circuits 2 a MART 1. Důležité pozorování: body, které robot získá během homologace se počítají do celkového skóre! Předpokládám, že toto nikdo v R-Day nevěděl.] Obdobně v druhém zápase nevyjel robot MartA a tak Daisy získala další vítězství pro tým Short Circuits. V posledním zápase prvního kola se oba roboti (Ester i MartA) vzpamatovali – vítězí Ester 2:0 (6:1 na body, 1 bod za „aktivní” prohru)
Druhé kolo probíhalo ve stejném duchu, pouze Ester byla aktivnější. Evidentně si Daisy předcházela, když do své lagunky nahrnula asi tři míčky ze sousední palmy. Bodově zápas skončil 1:11 pro Short Circuits. Pak už Ester propadala šílenství, střílela míčky do jásajícího obecenstva, ale nepodařilo se jí dát ani jediný gól. Na druhou stranu MartA se vzpamatovala a s dostatkem štěstí (někdy i za pomoci Ester) zvítězila ve dvou zápasech Sirael vs. MART. Nejlépe si vedla Daisy, která vyhrála úplně všechny zápasy.
Tabulka jednotlivých zápasů:
Sirael Short Circuits MART
Homologace 1 2 1
1. kolo 0 2+4 -
- 2+4 0
2+4 - 0+1
2. kolo 0+1 7+4 -
- 2+4 0+1
0+1 - 1+4
3. kolo 0+1 3+4 -
- 3+4 1+1
0+1 - 3+4
Součet 11 45 17
Pořadí 3. 1. 2.

Finále

Do finále postupovaly první dva týmy s největším počtem bodů z kvalifikace: Short Circuits a MART. Zápas nakonec rozhodnul jediný míček, který se podařilo umístit Daisy. Vítězem Czech Eurobot Cup 2004 se tedy stavá tým Short Circuits Prague s robotem Daisy.

Přednášky a prezentace

Mezi jednotlivými koly soutěže Eurobot byly naplánovány krátké přednášky se společným jmenovatelem robotika. První přednášku s prezentací měl Jan Šifner s robotem Spirit2. Působivost umocňovala přítomnost pohyblivého modelu v měřítku 1:1 robota, který se momentálně pohybuje na Marsu. Bylo zajímavé si vyposlechnout, co různí roboti ve vesmíru dělají, případně jaké jsou plány na jejich použití.
V druhé části představil Stanislav Medřický sdružení Amavet a stavebnici Fischer Technik, kterou ve svých klubech používají. Následovala prezentace firmy Cross, která vyrábí stavebnici Merkur.
V odpolední časti pak Luděk Žalud VTU Brno představil systém Orfeus, zachranářské roboty a mezinárodní soutěž RoboCup Rescue, kterou se svým týmem loni vyhrál. Druhým účastníkem z VTU Brno byl Jakub Hrabec, který představil robotický fotbal a velice úspešný tým RoBohemia.
Milým překvapením byla účast Richarda Balogha z Bratislavy, který zde představil soutěž Istrobot s příkladem několika robotů. Soutěž se koná každoročně a více informací o ní naleznete na robotika.sk.
Poslední větší prezentaci měli Jan Chudoba a Petr Štěpán z ČVUT FEL Praha. Jejich psík Aibo se obratem stal miláčkem publika (hlavně toho nejmenšího) a robot z laserovým dálkoměrem zase zaujal ty starší.
Vedle hlavních prezentací i mnoho nadšenců, studentů, modelářů atd. přineslo ukázat své výtvory. Bohužel si nepamatuji všechna jména, tak se prosím připomeňte. Za mini-soutěž v MiniSumo zde byl Josef Szylar, Jiří Bezstarosti a Jiří Rotta. S chodícimi roboty přijel Robert Grepl z Brna a Martin Locker z Rychnova. Ten také předvedl své výtvory na soutěž Istrobot 2003 a Istrobot 2004. Konečně zde bylo k vidění počítačem ovládaný jeřáb, který sestavil a předvedl Milan Málek mladší.

Závěr

Na závěr bych rád poděkoval všem zúčastněným: Matematicko-fyzikální fakultě za podporu (prostory pro celou akci, prostory na přípravu robotů, finanční podpora při výrobě stolu, součástky a pod.), přednášejícím, kteří předvedli nejrůznější aplikace robotiky bez nároku na honorář, návštěvníkům za to, že obětovali víkendový den a navodili potřebnou atmosféru soutěže a v neposlední řadě franzouským organizátorům Véronique Raoul a Nicolas Boulay, kteří vedle práce nezávislých rozhodčích zdůraznili význam českého kola soutěže Eurobot v celoevropském měřítku.
Máte-li jakékoliv připomínky, doplnění či poznámky co se Vám na robotickém dni libilo nebo nelíbilo, tak nám prosím ozvěte pomocí standardního formuláře: RoboDay - poznámky. Těšíme se nejpozději za rok na viděnou a všem třem postupujícím týmům držíme palce, aby za necelý měsíc co nejlépe uspěly ve Francii.


Další zdroje informací o Robotickém dni: