czech english

Spider

aneb rádiem řízená „hračka” pro dospělé

Přiznám se, že jsem na výstavě Zahrada Čech 2004 žádné robotické překvapení nečekal. Pokukoval jsem po různých traktorech, které by bylo možné upravit na roboty, a přitom jsem narazil na dálkově ovládanou sekačku do těžkého terénu. Demo bylo velmi působivé a připojit řídící počítač místo dálkového ovládání by určitě bylo snazší než vymýšlet nějaké mechanismy na zatáčení traktoru a pod. Možná právě travní sekačka Spider bude jednou základem pro našeho outdoor robota.

Travní sekačka v akci
Travní sekačka v akci
Tak nejprve link, odkud jsme převzali fotografie a kde se dozvíte oficiální informace:

Základní informace

Rádiem řízená rotační svahová sekačka Spider je určena pro údržbu až extrémně svažitých (stahová dostupnost 40 stupňů) travnatých ploch, jako jsou náspy, záseky podél silnic, ale i např. lyžařské sjezdovky. Sekačka je poháněna motorem Kawasaki/Kohler o výkonu 13.4kW, má 80cm šíři záběru a dálkově nastavitelnou výšku sečení (8 až 13cm). Její hmotnost je 180kg a rozměry 1356 x 1200 x 913 mm, takže to rozhodně není malá „hračka”. Jedná se o tuzemský výrobek, který je však prodávan především do zahraničí. Důvodem je relativně vysoká cena 15500 EUR.
Spider má poměrně netradičně řešeno zatáčení — všechna kola se otáčí současně a sekačka se tedy pohybuje nejenom vpřed a vzad, ale i libovolně do stran. Všechna čtyři kola jsou poháněná, a tak jí terén nečiní žádné potíže. Přestože se pohybuje maximálně 7km/h (vpřed i vzad), měl jsem lehké mrazení v zádech, když prolétla kousek od obecenstva .

Pohled shora
Pohled shora
Dálkové ovládání
Dálkové ovládání
Průjezd terénem
Průjezd terénem

Máte-li jakékoliv dotazy, připomínky, doplnění či poznámky, tak se nám prosím ozvěte pomocí standardního formuláře.