czech english

Robotour v praxi?!

Starship delivery robots

Přiznám se, že mne informace, že v Praze se po Staroměstkém náměstí promenovali futurističtí donáškoví roboti trošku vyvedla z míry. Dozvěděl jsem se to tři dny po Robotour, kde se o podobnou úlohu snažíme už několik let! Jak je to tedy doopravdy? Další „investigativní robotika” …

Začal bych tím, že se mi to nezdálo a opravdu na Staroměstském náměstí proběhlo demo robotů (+ video). Je zřejmé, že to byla spíše mediální kampaň, ale … roboti jsou od firmy Starship Technologies, která má sídlo v Británii a Estonsku. Podle jejich webových stránek: Starship Technologies was launched in 2014 by Ahti Heinla and Janus Friis. Our business headquarter is in London and our engineering in Estonia. A na rovinu to nejsou žádní začátečníci a podíleli se např. na vývoji Skype … hmmm.
Z toho mála, co jsem zatím zjistil na českých webových stránkách, asi nejvíce info bylo na connect.cz. Konkrétně
  • Starship Technologies poskytují roboty jako službu, tj. starají se o jejich provoz a umožňuje jim to další vývoj a průběžný upgrade
  • roboti mají dojezd 3 až 5 kilometrů, max rychlost 6km/h
  • primárním senzorem jsou kamery
  • na Staroměstském náměstí firma ukazovala dva modely (starší a novější)
  • hmotnost robota je 15 kg a nosnost pak 10 kg (na videu říká 18kg … prostě zhruba)
  • roboti jsou neustále připojení do internetu pomocí mobilní sítě
  • první cesta k zákazníkovi vyžaduje výrazný manuální zásah a ovládání operátorem, další už je ale plně automatická
Přímo od zdroje se mi moc informací získat nepodařilo. Jediné, co je zřejmé je, že to myslí naprosto vážně. Jejich roboti už navštívili několik evropských a amerických (Washington, San Francisco) měst. Procházel jsem výsledky na Google (starship technologies robot) a trošku mi to přišlo jak z filmu Amélie, kdy její otec dostává fotky s trpaslíkem z celého světa.
Pár detailnějších záběrů naleznete zde (původ snímků je na 95% přímo od Starship technologies):
Tak alespoň rozměry kol jsou vidět — 8 x 1 1/4, což je velikost, která používá pro invalidní vozíky.
Tento obrázek pochází z Robotics Bussiness Review, ale článek je zamčený a registrovat se mi nechce (navíc je z loňského prosince = starý).
Za zmínku stojí i scénář vyvíjený ve spolupráci s Mercedes-Benz. Ve spodním patře je 8 robotů a v dalších je pak zboží pro zákazníky:
Z pravidelných reportů je i vidět, jak firma roste:

London, United Kingdom, 2 November 2015(?)

The company employs 30 people and has offices in London, United Kingdom, and Tallinn, Estonia. Former Skype co-founder Ahti Heinla serves as the company’s CEO and CTO, serial tech entrepreneur Allan Martinson is Chief Operating Officer and tech and mobile industry veteran Keith Cornell is Chief Commercial Officer.

První předváděčka v Londýně

First launched in November 2015, the robot is designed for local delivery of goods and groceries for consumers for under £1 per shipment.

London, United Kingdom, 6 July

The company employs 55 people.

Automatická donáška zboží v USA

Starship said in July that its robots had traveled close to 5,000 miles and encountered over 400,000 people without a single accident. It claimed that during testing, about two-thirds of people ignored the bots entirely, while the rest reacted to them mostly favorably, often by snapping photos. The robots are programmed to avoid collisions with inanimate objects as well as people and pets. Of course, people and pets aren't programmed to avoid collisions with the bots.

Další odkazy


Máte-li jakékoli dotazy, připomínky, či postřehy – kontaktujte nás.