czech english

Žluťásek

aneb můj první krůček do světa robotiky

Zúčastnila jsem se národního finále Festivalu vědy a techniky AMAVET, kde jsem obsadila 5.místo a na základě tohoto umístění jsem se podívala na mezinárodní výstavu v Tunisku, dále národního finále SOČ, kde jsem obsadila 1. místo. Svého prvního robota bych vám teď ráda představila …

Kybernetické vozítko („Žluťásek“)

Konstrukce

Konstrukční řešení bylo provedeno pomocí stavebnice Lynxmotion. Náhon má na všechny 4 kola (4 stejnosměrné motory se zabudovanou převodovkou) a je řízen „pásově“ (jako tank).
Žluťásek pracuje ve třech režimech:
  • Režim dálkového ovládání pomocí Bluetooth, kdy ho ovládám já a on, jakmile detekuje překážku zastaví a čeká na moje instrukce.
  • Režim je plně automatický ( jakmile najde překážku, sám se jí vyhne).
  • Režim je robotická ruka. Žluťáska zase ovládám já s tím rozdílem, že jsou vypnuta přední čidla, protože by převážený náklad čidlům překážel a je zpomalena rychlost pro případné sebrání předmětu.
Dálkové ovládání pomocí bluetooth má tu výhodu, že mohu Žluťáska ovládat pomocí počítače, PDA či mobilního telefonu. Bluetooth má dosah až 100m (samozřejmě záleží na prostředí, kde se robot nachází).

Programové řešení

Dálkové ovládání

Program pro jednočip ATmega32 byl napsán v jazyce C. Nejvíce se vyplatilo a osvědčilo řešení na základě tzv. „stavového automatu“, který funguje na tomto principu:
- robot dostane příkaz po sériové lince, nejdříve zjistí v jakém stavu pracuje a na základě tohoto zjištění se rozhodne co udělá.
- příklad: výchozí stav - robot couvá, dostane příkaz jeď dopředu, vyhodnotí že couvá, takže nejdříve zastaví a plynule se rozjede dopředu, aby se neničily motory

Autonomní režim

V tomto režimu se využívá přerušení. Robot jede vpřed, neustále se kontrolují čidla, jakmile se zjistí překážka v určité vzdálenosti, přerušení se dostane přes počáteční podmínku (tj. podmínka vzdálenosti), proměnná nabude hodnoty, podle toho které čidlo vyslalo přerušení. Zakáže se další přerušení a na základě této proměnné se robot začne vyhýbat dané překážce, při tomto vyhýbání se využívá stavového automatu. Z tohoto režimu se robot dostane pomocí přerušení od sériové linky.

Ukázka konstrukce:

Eurobot

Po menším vylepšení robotické ruky jsem zkoušela i soutěž EUROBOT 2009 v kategorii STARTER, tady jsem překvapila obecenstvo přejížděním základů pro chrám místo sbírání i po vylepšení byla robotická ruka schopna sebrat jen jeden základ, samozřejmě mně zůstalo poslední místo, ale i tak to byl skvělý zážitek a výborná zkušenost.

Linky

Video


Vytvořila: Monika Svědirohová letošní maturantka Střední průmyslové školy eletrotechnické v Pardubicích.

Máte-li jakékoli dotazy, připomínky, či postřehy – kontaktujte nás.