czech english

Infento

stavebnice pro dospělé?

Infento je stavebnice snů, minimálně podle marketingu. Lze z ni postavit nejrůznější vozítka pro děti, a v co bych doufal, i středně velké mobilní roboty. Prostě jsem neodolal a před vánoci 2021 to pořídil jako „firemní dárek”. Jestli to byl dobrý nebo špatný nápad se asi ukáže poměrně brzy (doufám, že z toho nebudu natolik otrávený, že bych se o info nechtěl ani podělit). Blog update: 28/1/2024 — Multi Angle Joint Set

Představení stavebnice

Pro úvod bych zatím použil volný překlad popisu od výrobce: Vzpomínáte na hračky z Lega nebo Merkuru? Nuže, toto je o trošku větší. Infento je první na světě, které vyrábí stavebnice pro rodiny, jenž umožnují konstrukci vozítek pro děti. Potřebujete pouze stavebnice a šestihranný klič k sestavení nekonečného (to bych asi trošku rozporoval) množství typu vozítek, které můžete používat celé dětství...
Původní text: Remember the iconic toys Lego and Meccano? Well, this is bigger than that. Infento is the first in the world to develop a kit for families that lets them build real constructible rides together. You only need one kit and one hex key to create unlimited rides for their whole childhood. From toddler to teenager. From a walker, scooter, tricycle, bicycle, go-kart, skibock to a sledge and more. Infento’s modular parts allow endless possibilities.
Co jsem to vlastně objednal? No naivně si představuji, že je to Legend Kit s nějakýma extra drobnostna (nechci říci blbostma, ale nějak se mi to slovo vnucuje) — svítící kola a lyžiny zdarma, no neberte to.

Obsah



Blog

12. prosinec 2021 — Balíček dorazil

Balíček z Amsterdamu dorazil v pátek 10. prosince 2021. Objednával (resp. platil) jsem to v pondělí, takže první část slibu Fast delivery: 2-5 working days opravdu splnili. Doma se to úplně s nadšením nesetkalo (krabice zabírají skoro půlku chodby), ale to se dalo čekat. Na vánoce se to odveze pryč a doma bude klid … možná.
Co mne zatím „trošku” mate je, že přestože ty tři krabice byly těžké jak prase (kamarádi z ČZU by jistě oponovali, že prase může být daleko těžší) … tak to bylo 55.73 Kg ve třech krabicích a uplně to nesedí k obrázku výše. Nálepky také nesedí a osobní váhu tu nemám, tak to asi holt bude překvapení!

30. prosinec 2021 — První výtvor - Ice Breaker

Včera jsme to už nevydrželi a krabice rozbalili (oficiálně jsme měli počkat až do Silvestra, na kdy se odsunuly společné Vánoce). V těch třech bednách, o celkové váze asi 50kg, je šest „malých” (cca 40x40cm) krabic a čtyři „velké” (cca 40x70cm). Vše je ve svítivé červené, což jsem si z obrázků na webu automaticky spojil s plechem — nevím proč. Jsou normálně papírové.
V legend sadě jsou 4 velká kola (průměr 33cm), které mi připomínají Kloubáka. Ty jsou pořádné, s duší a pláštěm. Pak tam jsou 4 prostřední plastové a 4+2 malé, jako na inline brusle. A ano, děti nejvíce zaujaly LEDkové kola (co jsem je komentoval „taková blbost”) … prostě děti to vidí jinak.
Poměrně rychle jsem propadl malomyslnosti — jak začít?! Možností je opravdu hodně, tak jsme koukali na různé obrázky a vypadalo to, že malá tříkolka by byl dobrý úvod. Ale přes noc napadlo 5cm nového sněhu a tak padla volba na „něco s lyžema”, což byl druhý přídavek k vanočnímu balení. Volba padla na Ice Breaker (PDF, 60 stran).
Vypadá to, že každé konstrukci je ke stažení PDFko — no došlo na varování Jirky, že sestavit cokoliv je na několik hodin a pro úplně malé děti to není. Prostě tak dlouho tu pozornost neudrží. A navíc první stavba znamená i mnoho omylů a nejasností … ale dopadlo to výborně, jsem jen trošku v šoku. Mimochodem na sestavovaní se hodí dost velký volný prostor. Po 21h byl skůtr na světě. Jen venku v mezičase začalo pršet a sníh slezl, takže možná před prvním testem ještě lyže nahradíme za kola.
p.s. asi jedinou výtku, kterou bych zatím měl, je chybějící malý šestihranný klíč na přidělání úchytu na řidítka, ale stejně tak je možné, že jsem ho zatím přehledl.
p.s.2 motivace, že až to dostavíte, tak se na tom projedete, je opravdu silná

5. únor 2022 — Sněžný test - FAIL

Po dlouhé době konečně nějaký pokus a report. Dnes jsme ověřili, ze na Ice Breaker sníh není dostačující podmínka. Pár pozorování:
  • konstrukce je pro děti celkem těžká (na nošení určitě)
  • asi jsem opravdu měl zakapávat šroubky barvou, protože přestože jsem je včera všechny sám dotáhl, tak se řidítka trošku uvolnila (ano, může to být skleróza, že jsem na nějaké šroubky zapomněl … a s „nedosažitelnými” jsem rozhodně nic nedělal)
  • chce to doplnit úchyt na tahání (psí vodítko OK, ale je třeba, aby přední lyže následovala „tažné zvíře”)
Jinak co jsme výtvor dorvali na kopec, tak po nasednutí se o 10cm probořil skrz vrchní zmrzlou krustu a nikam se mu jet nechtělo. Menšímu dítěti se podařil „drobný kotrmelec” přes řidítka, když předek více zapadl. No bude to chtít nějaký upgrade nebo nejprve nástroj na udusání kopce/bobové dráhy …

5. září 2022 — Elektrická tříkolka

Koukám, jak se ta „věc” jmenovala a icebreaker vypadá po sedmi měsících úplně stejně:
Není divu, že to na půdě pomalu „překáží” a měl bych si to odvézt pryč … ale příšlo mi to škoda, včera byl krásný slunečný den a tak jsem vytahal všechny ty krabice (ono už to je první energetická překážka, kterou člověk musí překonat) ven na trávu a "hrál si".
Nahradit zadní lyže za kola byla otázka cca jedné minuty — chtěl jsem napsat pár sekund, ale ta minuta to asi byla. Osa je kompatibilní šestihran, takže stačilo povolit dorazy, vyndat lyžiny na ložisku a zandat velká kola, také s ložisky. Až později jsem zjistil, že si nejsou všechna 4 kola rovna — jedno je napevno, míněno pravděpodobně jako pohonné.
Co ale s předkem? Nabízely se nášlapy na rychlý test, což nevypadalo úplně špatně, ale funkční to nebylo — kam dát nohy a limit na zatáčení:
Situaci trošku řešila delší osa umístěná místo přední lyžiny:
Moc bytelně to ale nevypadalo. Navíc hned začaly vyskakovat body, jako co se bude dít v terénu, v zatáčce, každé kolo by se mělo točit jinou rychlostí (ano, toto byl okamžik, kdy jsem zjistil, že jen jedno kolo je jiné, ale zde se hlavní osa protáčela). Jako popojet se na tom dalo, ale „nic moc”.
Pak šel okolo OndraP a říká, že je to divné a jak to bude fungovat s těma náklonama? Tj. tato varianta měla hodně krátkou dobu života.
Kyvná náprava byla super, ale že by to bylo nějak extra stabilní se opravdu říci nedalo. Navíc jízda po trávě šla ztuha a „chtělo by to motor”. Ale to už jsem nebyl sám a hráli jsme si dva.
Ondra předělal předek na jedno kolo, po pravdě chtěl zkusit spíše elektrokoloběžku, a já experimentoval s pohonem. Ve stavebnici jsou 3 ozubené řemeny ruzných délek, ale ani jedna moc nepasovala, tak Ondra ještě celou konstrukci o pár cm prodloužil výměnou zadních dílů.
Mno, evidentně jsem přestal pravidelně dokumentovat změny, protože první fotka má „časovou známku” 11:18 a posledni 17:59 … skoro jakoby poslední „refactoring” trval 4 hodiny … hmm, no byl tam ještě oběd, káva, … nějaké testy.
A ještě pár „detailů”:
  • nejsou tam brzdy
  • není připojen chránič řemenu
  • převod je do pomala
To první mne asi trápilo nejméně - ono to celkem brutálně brzdí motorem. Pravda, že jsem měl dnes v noci sen, jak to proletí výlohou, ale to mi spíše připomínalo robota ze SubT, možná v rámci ročního výročí finále.
Kryt mi příšel na první pokusy trošku zbytečný, ale jak Eli měla dlouhé šaty, tak bych tomu skoro dal „vysokou prioritu do další iterace”.
No a převod do pomala jsem primárně dělal kvůli sobě — a ano i po té trávě to táhlo skvěle … ale děti chtějí rychlost, nebezpečí, … no comment … možná bych to řešil s tou brzdou a jestli tam Infento nemá i spojku?? Za mne ať to raději jezdí nudně pomalu.
Tak jo, čas přepnout na jinou „zábavu” — ve zkratce pro dospělé je ta stavebnice fajn. Chce ale hodně prostoru na vybalení a ještě více času … jo a ty děti bude třeba do toho nějak znova zapojit … jednou.

20. ledna 2024 — Inverzní vánoce

Asi jsem zlej strejda — letos (vlastně teď už je to loni) o vánocích jsem dětem stavebnici "zabavil", protože se na ní pomalu na půdě prášilo a já zjistil, že má nová hračka (robot Pat) má na horní straně dvě „kolejnice”, které vypadají úplně stejně jako Infento profily, a že bych nějaké pokusné nadstavby mohl zkusit právě ze stavebnice…
… se čtyřma velkýma krabicema se tu už skoro nehnu a nostalgicky vzpomínám na první pokusy, kdy vše bylo rozbalené na nově dokončeném (tehdy ještě úplně prázdném) podkroví. Skoro mi přišlo, že bude rychlejší hledat na internetu, co všechno za díly mám k dispozici (což není úplně dobré znamení), ale jako malá inventura to jde:
Po pravdě jsem hledal Infento fasteners measurement sheet, kde jsou v poměru 1:1 vyobrazeny všechny dostupné šrouby a spojky. Klasicky jsem to našel ve spodní krabici úplně na dně.
A co jsem postavil? No chtěl jsem začít nějakým uchytem pro lidar a kameru, protože z robota čouhá takový „trn” (něco jako konektor na připojení do Matrixu) a je tedy nutné se dostat výše. V praxi jsem pak ověřil, co kamarádí říkali minulý týden ve škole, ty profily vypadají podobně ale nejsou stejné! Tj. takové kouzelné spojky (profile nut short) s pružinkou do čínského profilu nepasovaly. :-( … dobrá zpráva ale byla, že alespoň šrouby jsou kompatibilní a tak jsem konstrukci namotoval místo dvou šroubů držící původní děrovanou desku.

28. ledna 2024 — Multi Angle Joint Set

Vedle snadného uchycení a rychlého polohování pomocí profilů jsem si teď o víkendu celkem užil Multi Angle Joint Set — prostě spojku s nastavitelným úhlem.
Multi angle joint (převzato z webu Infento)
Multi angle joint (převzato z webu Infento)
Potřeboal jsem přidělat OAK-D hloubkovou kameru a už při testování na Eduru jsem vyzkoušel, že musí být mírně nakloněna dolů, aby detekovala blízké překážky. Otázka ale je, jak moc ji naklonit? Případně vyzkoušet pár experimentů pro různé úhly? Na tuto úlohu je ta spojka úplně ideální nástoj.
Interface propojení kamery se stavebnicí je „lehce” ostudný, ale požadavky ver0 to splňuje a třeba se toho TomášP chytí a vytiskne k tomu pak nový úchyt … až to vše bude fungovat! Pro teď chápu Jirku, proč preferuje jako materiál dřevo — prostě i my programátoři to nějak uděláme.
Řešení spoje pomocí 3 hlavních dílů umožňuje polohování s krokem 10 stupňů. Říkal jsem si, že kdyby u toho prostředního kolečka posunuli zuby o 5 stupňů, tak by bylo možné, podle výběru středového dílu, dostat kroky 0, 10, 20 nebo 5, 15, 25 … a co myslíte? Ano, viz přehledová stránka spojek a konkrétně díl Knurled Disc I Stripe (Knurled Disc I-stripe can make angles of 5 ° – 15 ° – 25 ° -35 ° – etc.) a Knurled Disc II Stripes (Knurled Disc II-stripes can make angles of 0 ° – 10 ° – 20 ° – 30 ° – etc.). Je tedy dost pravděpodobné, že v těch krabicích někde mám i ten první typ.