czech english

Robotický den

Eurobot Czech Cup 2006, MiniSumo...

Skončil třetí ročník českého kola soutěže Eurobot a už je tedy jasné, které tři týmy postupují do mezinárodního finále v Itálii. Jak to vše probíhalo a bylo vítězství favorita samozřejmostí? Dorazilo všech 16 týmů, nebo to dopadlo trošku jinak? A co výsledky soutěže MiniSumo a doprovodný program?

Předehra

V pátek 12. května 2006, den před veřejnou částí soutěže Eurobot Czech Cup 2006, se týmy sjíždí do Prahy na první testy a homologace. Podle zkušeností z minulých ročníků se dalo očekávat, že pravděpodobně nedorazí všechny týmy, ale že se nakonec homologuje pouze šest týmů z šestnácti nečekal snad nikdo. Na poli mezinárodních týmů se to dalo tak trošku předpokládat, protože jejich klíčový termín je až 1. června. Zkrátím to — letos se aktivně neúčastnil žádný ze tří zahraničních týmů, jen "Irové" přivezli alespoň ukázat sběrací mechanismus míčků.
A co 13 českých týmů? Nevím, možná to bylo tou třináctkou, že situace vypadala následovně:
  • A.R.T. — z časových důvodů odstupil ze soutěže — trošku brzy (některé týmy v té době ještě pořádně nezačaly ani stavět … no, trošku přeháním ). Homologací se tým nezúčastnil.
  • Dragons — tento tým se objevil v testovacím trezoru pár dní před soutěží a vypadal vcelku nadějně. Bohužel elektronika nebyla zcela odolná na Dračí dech a tak řídící PDA den před soutěží vyhořelo :-(.
  • HiBeMaTo — toto byl velmi nadějný tým, který testoval na hřišti už tři týdny před soutěží. Mladší člen týmu však v závěrečné fázi propadl MiniSumu a vývojové dílny nemohly uspokojit všechny požadavky. Táta tedy nakonec raději synkovi doladil robota na MiniSumo a Eurobot tak přišel o další tým.
  • Junior — bezpochyby favorit, který se dobře umístil i na loňském mezinárodním finále. Hlavní programátor byl však více jak měsíc nemocen a vývoj robota měl velký skluz. Do Prahy nakonec všichni přijeli pouze jako diváci.
  • Keepers of the light — středoškoláci z Brna, kteří jdou cestou chyb, jenž již prošlapala Sirael. Musím přiznat, že mne mile překvapili, když do Prahy přivezli robota, se kterým mohli jezdit alespoň na dálkové ovládání. Bohužel se upnuli pouze na jedno konkrétní řešení: lokalizace pomocí laserových myší, která při vyšších rychlostech přestává být spolehlivá. Konstrukce motorů a převodovky však pomalejší pohyb robota nedovolovala a tak se tým o homologaci ani nepokusil.
  • RPV-team — potýkal se se stejnými problémy, jako tým Junior loni: program, který krásně funguje na notebooku, může být nepoužitelný na PDA. Vedle chybějící hardwarové podpory pro výpočty s float čísly a tedy chybějícím výkonem, je má i menší paměť. Studenti MFF UK se konkrétně pokusili o port knihovny OpenCV na zpracování obrazu, a ten zlomil robotovi páteř.
  • VEROM — přivezl krásného robota z průhledného plastu, který však nebyl včas dokončen. Možná kdyby existovala nějaká záložní jednoduchá strategie, tak by si diváci i kamery robota více užili.
Tak už dost depresivního preludia. Zkrátka začatek nebyl dobrý. Mnoho týmů vzdalo dokončení robota příliš brzy. Asi jsme měli zdůraznit, že v patek ukončené homologace jsou pouze naším toužebným přáním (ono se lépe plánují zápasy, pokud človek alespoň ví, kolik týmů do nich nastoupí) a že v nejhorším případě mohou na robotech pracovat ještě celou noc do soboty ráno. Takto např. tým VEROM nechal veškerou elektroniku doma v Duchcově…

Homologace

Homologace probíhaly v pátek odpoledne, kdy se úspěšně podařilo nominovat pouze čtyři týmy (R-team, Short Circuits, Robotec a G-bots). Z tohoto důvodu byl termín posunut až na sobotu ráno — přeci jenom 75% úmrtnost je trošku moc. V sobotu se pak úspěšně homologoval ještě tým IDE64 a MART. Konečné číslo bylo tedy šest, a nebylo třeba moc řešit, které zápasy se budou hrát a které ne, stejně tak jestli mohou zahraniční týmy postoupit do konečného vyřazovacího pavouka. Nakonec jsme tedy řešili úplně jiné problémy než jsme původně očekávali.

Program

Hlavní náplní Robotického dne byly kvalifikační zápasy českého Eurobota. Pro odehrání pěti kol, která vyžadují mezinárodní pravidla, stačilo, aby hrál každý tým s každým.
Daleko horší situace byla s doprovodným programem. Podle původního plánu, kdy se všechny zápasy měly jen tak tak stihnout odehrát, měly být domluvené prezentace co možná nejkratší a bylo jich zajištěno poměrně málo. To také bylo jednou z výtek diváků — pro příští rok by to chtělo nějaké záložní prezentace.
Paralelně probíhala soutěž MiniSumo, kterou organizoval klub Robozor. Potvrdila se loňská zkušenost, že kombinace zápasů obou soutěží alespoň částečně omezí prodlevy a střídání obou témat trošku zpestří jinak možná příliš monotóní půběh. MiniSumo robotů bylo letos nakonec 10.
V doprovodném programu byly v úvodu divákům představeny laserové senzory firmy SICK, včetně příkladů jejich použití. Odpoledne pak doktorandi z FEL ČVUT, předvedli projekt PeLoTe (zkratka z PEople=lidé, LOcalisation=určení polohy a TEleoperation=teleoperace). Nakonec Ing. Bača ze Sculpture Laboratory seznámil diváky se svým Golfistou, který byl instalován v předsálí kina. V úplném závěru pak Julian Serre představil španělskou soutěž Hispabot a svého robot Knossos, který vyhrál kategorii bludiště.

Průběh zápasů

Do kvalifikačních zápasů nakonec postoupilo pouze šest týmů: R-team a Robotec z Rychnova nad Kněžnou, IDE64 z Hostivic a G-bots, Short Circuits a MART z Prahy.
Jasným favoritem byl R-team, který loni české národní kolo vyhrál a letos použil stejný osvědčený podvozek. Ale i favorité zažívají horké chvilky, což ukázal hned první zápas s týmem MART. R-team úspěšně přejel hřiště, ale pak se zasekl a zřejmě se snažil upřesnit pozici pomocí mantinelů. Vypadalo to na nekonečné opakování až do okamžiku, kdy MART vrazil do míčků ve středu hřiště, jeden z míčků spadl do naběráku R-teamu a robot přešel řešit další úkol a nasázel do modrých jamek spousty míčků.
Tabulka po pěti kvalifikačních kolech vypadala takto:
poř.bodůvýherremízprohertým
1. 42 bodů500R-teamRychnov nad Kněžnou
2. 17 bodů212Short Circuits - PrahaPraha
3-5.10 bodů131G-BOTSPraha
3-5.10 bodů122MARTPraha
3-5.10 bodů113RobotecRychnov nad Kněžnou
6. 5 bodů 032IDE64Hostvice
Postup do vyřazovacího finále nebyl zdaleka tak triviální jak se očekávalo. Proč? Tři týmy totiž skončily na 3.-5. místě a postupovaly pouze 4. Proběhly tedy ještě 3 zápasy, každý s každým, mezi týmy MART, G-bots a Robotec. Nakonec vypadl MART, který do jednoho ze zápasů nebyl schopen včas nastoupit. Do finále postoupily týmy: R-team, Short Circuits, Robotec a G-bots.

Finále

Schema vyřazovacího pavouka bylo jednoduché: 1. R-team proti 4. G-bots a 2. Short Circuits proti 3. Robotecu. V prvním zápase robot G-bots neodstartoval a tak R-team v klidu dal svých pár jamek a vyhrál. Dramatičtější zápas byl druhý, kdy se roboti Short Circuits a Robotecu srazili a do té doby úspěšnějšímu robotu Short Circuits poměrně dlouho trvalo, než se vzpamatoval a znovu lokalizoval. V této chvíli bylo už jasné, že oba rychnovské týmy postupují do Itálie. Diváky čekalo ještě drama mezi G-bots a Short Circuits. Nakonec těsně vyhrává Short Circits a je tedy třetím postupujícím týmem.

MiniSumo

Soutěže malých robůtků, kteří se snaží vytlačit svého protivníka z ringu se letos zúčastnilo deset. Odehrálo se 45 zápasů, takže i zde se hrálo každý s každým.
PořadíJméno robotaJméno konstruktéraPočet bodů
1 ModrásekBarbora Hanzalová 44
2 Primus Petr Kubáč 44
3 CholerikJakub Kákona 32
3 Vašek2 Vašek Hála 32
4 Helena Michaela Zbytovská25
5 Smíšek Jirka Bezstarosti 24
6 SkokánekMatyáš Bedřich Himmel17
6 Drak Josef Szylar Ml. 17
6 P4 Josef Szylar St. 17
7 LukynnerLukáš Čížek 14

Sponzoři a partneři

Vedle poděkování dobrovolníkům a organizátorům z občanského sdružení Robonika, bychom rádi poděkovali našim partnerům a sponzorům. Jmenovitě Matematicko-fyzikální fakultě za celoroční podporu a finanční výpomoc, Fondation de France a firmě Karosa. Děkujeme i divákům a ostatním drobným sponzorům.

Závěr

Díky všem týmům za účast a snahu. Třem postupujícím budeme moc držet palce ve dnech od 1. do 3. června 2006 na finále v Itálii. Dále děkujeme Vám divákům, že jste se přišli podívat a utvrdili nás v přesvědčení, že má smysl robotické dny pořádat. Díky a na viděnou nejpozději za rok!
Máte-li jakékoli připomínky či návrhy pro další ročník, tak neváhejte a kontaktujte nás.

P.S.

Pokud jste Robotický den nestihli, případně pokud byste si chtěli zápasy připomenout a na některé roboty se podívat zblízka, tak ve dnech 23-24.6.2006 se v Praze koná Věda v ulicích v rámci programu Česká hlava. Místo konání by mělo být u vchodu do metra Muzeum (ještě upřesníme).

Linky


Divácká anketa

Pokud jste přímo v kině Sigma nevyplňovali anketní lístky, tak nám prosím napište pomocí formuláře.

Místo konání

Nejvíce nás zajímá Váš názor na místo konání (zda byla sportovní hala loni lepší než kino) a případně návrhy, kde by se mohl konat další robotický den. Loňská hala byla prostornější a týmy byly dobře oddělené od diváků. V kině zas byla možnost promítání a robotům už „nesvítilo sluníčko do očí”. Co momentálně sháníme je nějaká kombinace, kde by bylo jak místo pro zázemí týmů, tak dobré podmínky pro sledování zápasů … každý nápad je vítán, děkujeme.

Organizace

Organizaci už snad ani komentovat nemusíte … ano bylo to trošku chaotické a zvládnutí promítací techniky se nám zatím nepovedlo. Jedním z problémů je nedostatek dobrovolníků, kteří by nám s přípravou pomáhali i během roku.

Přednášky

Soudě podle ankety se vám přednášky líbily (až na jednu vyjímku). Uvítali byste i nějaké informace pro začátečníky, jak si postavit robota. Opět, víte-li o nějakém zajímavém projektu, tak se nám ozvěte klidně hned a přístě ho zkusíme včas zařadit do programu.

Co přístě?

Vedle Eurobota a MiniSuma byste rádi viděli LEGO kategorii MiniSuma a Bludiště (pravidla ze španělské soutěže Hispabot). Také byste ocenili více robotů, technologií a ukázek. Pro příště slibujeme, že necháme roboty na chvíli k dispozici fotografům a vedle posterů se z týmů pokusíme dostat více informací jak roboti fungují a co mají za senzory.

Názory

K jednotlivým dotazům/připomínkám se tady snad postupně budeme vyjadřovat …
Mrzí mne, že zde nejsou velké hodiny, které ukazují zbývající čas zápasu. Takto jsme jako diváci odkázáni pouze na moderátora.
Scházelo mi představení robotů jednotlivých týmů