czech english

Představení týmů

letos je registrováno 13 českých týmů!

České národní kolo bude již brzy (12-13/5/2006), a tak by asi bylo rozumné udělat nějaký přehled kolik a jaké týmy mohou diváci očekávat. Směsice je to vskutku velmi pestrá: od ostřílených týmů a skoro vítězů loňského Eurobota, po odvážlivce, co s robotikou zatím příliš zkušeností nemají, ale jednou s tím holt musí začít . Držíme palce!

Aktuálně je přihlášeno celkem 13 českých, dva slovenské a jeden spřátelený česko-irský tým (ten přistane až v sobotu v poledne, takže bude spíše divák). Celkem je to tedy 16 týmů, což je dvakrát více jak loni. Mimo jiné to znamená, že homologace týmů (ověření, že roboti splňují předepsaná pravidla, a že jsou schopni vyhrát bez přítomnosti nepřátelského robota), proběhnou už v pátek (bez přítomnosti veřejnosti). Tak se nám snad podaří udržet časový harmonogram, který bude velmi napnutý.
Týmy uvedeme podle abecedy (informace částečně získané od jednotlivých týmů):

A.R.T.

(autonomous robot team), Stanislav Novák, Brno — „Nejsme žádný klub ani škola, jenom kamarádi (nadšenci). Všichni už máme krátce po škole a pracujeme. Na robotovi děláme ve volném čase a z vlastních zdrojů. Robot je zatím bohužel ve značně nedokončeném stavu. Je hotov podvozek, který je sestrojen z hliníkových profilů a hliníkového plechu. K pohonu slouží dva stejnosměrné motorky (12V) včetně převodového ústrojí (kvůli ceně, jednoduchosti a dostupnosti jsme použili pohon z aku vrtačky). Dále je hotova řídící elektronika a velká část řídícího software. Zbývá mechnismus třídění míčků, senzory a dodělat software. O nějakém testování nemluvě... Vzhledem k pokročilému termínu se obávám, zda vše stihneme dokončit. Bohužel jsme všichni pracovně dost vytíženi a najít čas je dost těžké (pro nás zatím největší problém :-) ).”

Dragons

Dračí doupě
Dračí doupě
Jiří Kubias, Liberec — Původně Liberecký tým čítající jednoho nadšence, který se rozhodl postavit robota po návštěvě loňského ročníku Eurobota. Později došlo k rozšíření týmu o druhého nadšence z Ostravy, který sice Eurobota nikdy neviděl a vlastně ani nemá se stavbou takových hraček žádné zkušenosti, ale je pro každou srandu. Setkali jsme se na podnětné půdě FEL ČVUT a máme vysoké ambice
Pokud jde o robota, tak jako základní problém bereme orientaci na hřišti. Pro určení polohy používáme dvě kuličkové myši, modul kompasu a ultrazvukove dalkomery. Pro vyhledávání míčku používáme dva IR senzory umístěné nad sebou. Všechny moduly budou připojeny přes USB sběrnici k PDA, které bude zajišťovat řízení na nejvyšší úrovni.

G-Bots

Tým G-BOTS vznikl na katedře Kybernetiky FEL-ČVUT v Praze, v rámci skupiny Inteligentní Mobilní Robotiky (podskupina Gerstnerovy laboratoře). Pod názvem G-BOTS vznikl původně tým hrající robotický fotbal v lize FIRA.
V roce 2005 se několik členů tohoto týmu pod vedením J.Chudoby zúčastnilo soutěže Eurobot (Bowling) pod stejným týmovým názvem. Loňský tým vznikl výhradně z doktorandů a zaměstnanců zmíněné laboratoře, přičemž hlavním cílem účasti bylo získání praktických zkušeností pro následující ročníky.
Tento rok je hlavní tým sestaven z pěti studentů ČVUT-FEL, týmovým koordinátorem je opět J. Chudoba.

HiBeMaTo

Bedřich Himmel, Praha — Prvotním impulsem pro přihlášení do soutěže byla asi zpáteční cesta z loňského robotického dne, kterou syn (v té době skoro tříletý) proplakal se slovy: „Táto puk ‘obota! ...”. S vysvětlením, že takový robot se nedá koupit, ale musí se postavit, souhlasil, a začal všem vyprávět, že s tátou postaví robota a bude soutěžit. Vzhledem k tomu, že rodinná rada nebyla proti, nedalo se této šance nevyužít…

IDE64

Skica robota
Skica robota
Josef Souček, Hostivice — „IDE64 tým tvoří nadšenci zabývající se průmyslovou automatizací resp. oblastí IT, ve volném čase pak počítačem Commodore 64. Po loňské účasti na lavici diváku následuje pokus o letošní účast aktivní. Podaří se týmu dokončit robota včas? Tato a další otázky zůstávají zatím nezodpovězeny...”

Junior

Tým Junior pochází z Brna, ze stejnojmenného DDM (Dům dětí a mládeže). „Junioři” se úspěšně zúčastnili českého kola loni (3. místo) a zabodovali i na mezinárodním finále ve Švýcarsku (12. místo).

Keepers of the light

Jaroslav Novotný, Brno — „Keepers of the light vznikl stylem: hele hoši, co kdychom zbastili nějakýho toho robota a šli to prubnout? Časem jsme ale zjistili, že to nebyl až tak šílený nápad, ale perfektní příležitost nasbírat nějaký ty zkušenosti navíc. Jsme studenti gymnázia Kpt. Jaroše v Brně (soutěžíme ale za sebe) a o soutěži jsme se dozvěděli formou plakátů na nástěnkách, z různých časopisů a všelijak jinak se to na nás nahrnulo ze všech stran. Naším cílem je vyvinout levného a jednoduchého robota, konkurenceschopného těm složitějším (taková trochu pohádka - robot ideál) a samozřejmě neskončit úplně poslední.. :-)”

MART

Kubík
Kubík
Týmu MART, stejně jako loni, vděčíme za mnohé: nejprve oficiální překlad pravidel do češtiny, pak FAQ a konečně postavení golfového hřiště. Loni jsem to komentoval, že ...snad už jenom proto by si MART zasloužil postoupit :-). To se ale nepodařilo, tak uvidíme letos.
Jan Benda, Praha — Tým MART sestrojí pro letošní ročník robota s třídícím mechanizmem založeným na elektrickém vysavači. Robot má na přední straně dvířka, pomocí nichž vybírá, jestli bude sbírat míčky z povrchu hřiště, nebo je bude vysávat z jamek. Po nasátí míčku je zkontrolována jeho barva a je uložen do příslušné přihrádky. Robot převáží nejvýše 4 míčky od každé barvy.
Strategie robota v principu spočívá v periodické kontrole jamek – najede nad jamku a zkontroluje míček, který je v ní umístěn. Pokud má správnou barvu (tedy bílý v jamce „bodující” barvy nebo černý v jamce soupeře), vrátí ho tam nebo ho vůbec nebude vyndavat. Pokud ne, umístí tam míček opačné barvy.

ROBOTEC

ROBOTEC
ROBOTEC
Tým ROBOTEC je z Rychnova nad Kněžnou, členové týmu pocházejí z R-Teamu (2. místo Eurobot 2005) a jsou studenty VOS diagnostiky a servisu silničních vozidel. Neznamená to však, že by se R-Team rozpadl, ale jde o posílení šancí Rychnova.
Členové: Jiří Šťástka, Daniel Hradecký, Marek Lewandowski.

RPV-team

RPV-team: testovací robot
RPV-team: testovací robot
Marek Mateják, studenti MFF UK — „Tým vznikol ako nápad jedného z členov nájsť nejaké uplatnenie svojej diplomovej práce. Hlavou týmu je nadšenec zo spracovania obrazu a robotiky. Jedno z jeho največších plus je, ze dokáže nahovoriť ludí okolo seba. Plne funkčnú elektroniku bez studených spojov vyrába Radek. Jardo nám zabezpečuje komunikáciu a rôznu softwarovú podporu. No a Stano s Peťom sú dobrí v programovaní...”

R-team

R-team
R-team
Robotický tým z Rychnova — loni vítěz českého kola a druhé místo na mezinárodním finále. Jinými slovy zatím nejúspešnější tým.
Martin Locker píše: Letošní R-team je torzo loňského týmu, tedy konkrétně opravdu pracuji pouze já a Jirka Učík. Ostatní lonští členové týmu vytvořili vlastní tým ROBOTEC.
Pro letošní ročník se nám nepodařilo najit tak "dokonalou" strategii jako v loňském roce. Proto je (nebo spíše bude) robot podstatně složitější. Šasi s pohony je použito z loňského robota (upravena pouze velikost). Sbírání míčků bude rešeno rotačním "smetákem" a míčky budou umisťovány do zásobníku pro 6 míčků. Míčky nebudou aktivně vyhledávány. Umisťování míčků se opírá o barevny CCD senzor, ktery snímá barvu podložky a zajisti navedení robota nad jamku. Celková strategie je náhodný pohyb po hřišti s průběžným sbíráním míčků. Pokud je detekována barva označující jamku, robot zajede nad ni a pokusí se umístit míček. Původně se počítalo i s vyjimáním míčků v soupeřových jamkách, ale zatím je to odloženo. Teď doufáme, že robot bude alespoň trochu fungovat.

Short Circuits

vnitřek robota
vnitřek robota
Pavel Jiroutek, Praha
Dan Polák píše: „Tým se skládá z třech lidí --- Pavel Jiroutek, Dan Polák, Tomáš Staněk. Všichni pracující a Pavel navíc studuje. Robota stavíme ve volném čase. Pavel se zúčastňuje soutěže již poněkolikáté. Robota stavíme metodou ""vše co nejjednodušší"", aby se co nejméně věcí mohlo pokazit. Robot má dvě pojezdová hnací kola a ""sběrací"" kombajnovou šroubovici na sběr míčů. Pro orientaci robota v prostoru používáme laserové zaměřování. Máme rozestavěného ještě robota č.2 s všesměrovým řízením , ale z časových důvodů nebude hotov (snad jen na ruční řízení) a do soutěže nepojede.”

Verom

VEROM = VERonika (dcera 12 let) + ROMan (otec 41 let).
Se soutěží Eurobot jsme se poprvé seznámili před více jak dvěma lety, když jsme při brouzdání po internetu narazili na stránky robotika.cz. Po zveřejnění prvního článku o pořádání českého národního kola jsme se nemohli dočkat dne D (jako diváci). Loňské národní kolo jsme také strávili v "první divácké řadě". Obě kola nás naprosto uchvátila (dcera se pokaždé dožadovala stavby robota ) a těšíme se na další ročníky.
Po vydání pravidel na Eurobot 2006, jsem „cvičně” přemýšlel, jak vyřešit manipulaci s míčky. Při praktickém testování mne přistihla dcera a už jsem se z účasti na soutěži nemohl vykroutit. Nyní tedy zápasíme s časem, robotem a vědomostmi.
S pozdravem Roman Liwora, Duchcov

Zahraniční týmy

ISTROBOTICS

Slovensko … potenciálně budoucí organizátor slovenského kola Eurobota — http://eurobot.sk

MARVYN

Slovensko

Short Circuit - Dublin

Irsko


Máte-li jakékoli dotazy či připomínky – kontaktujte nás. Rádi vám odpovíme.