czech english

Jsem robot...

výstava v Brně

Ve dnech 2.-22. prosince 2003 a 5.-25. ledna 2004 se v Brně koná výstava Jsem robot. Pořádá ji Design Centrum České Republiky sídlící v Radnické 2. K vidění je několik robotů z VUT Brno, účastníků posledního Istrobota, stavebnice atd. Součastí výstavy je i cyklus přednášek, které se budou konat každé úterý. Výstava je zdarma, což jistě potěší, a je otevřena denně od 10 do 18 hodin.

Každého robotického příznivce určite potěší, že se vůbec někdo pokusil o něco takového, jako je výstava pro veřejnost. Úkol je to jistě nelehký a jak se s tím podařilo organizátorům vypořádat se můžete přesvědčit na vlastní oči.

Exponáty

Na ploše 250m2 se nachází sbírka robůtků nejrůznějších typů. Většinu jste je již mohli vidět na našich stánkách – na výstavě je však můžete vidět na živo a některé dokonce v akci. Začnete-li zprava, tak nejprve narazíte na nejrůznější roboty z Istrobota (sledování čáry, bludiště). Dále jsou zde i dva robotické manipulátory.
Vyjdete-li po schodech nahoru, narazíte na robotický fotbal a několik robotů týmu RoBohemia. Jsou zde i dva psíci AIBO, kteří si mají hrát s míčkem, ale pro většinu návštěvníků budou asi zklamáním – za ty peníze toho moc neumí.
V pravé části galerie se pak nachází prezentace soutěže RoboCup Rescue, který se letos podařilo vyhrát brněnskému týmu. Pěkný pohled je i na vnitřnosti vítězného stroje.

Video

Na třech promítacích stěnách běží videoprojekce. První je z nejrůznějších sci-fi filmů včetně Star Wars a Číslo 5. Druhé video pak ukazuje záběry z různých soutěží. Jestli se vše v dobré obrátí, tak zde časem uvidíte i pár záběrů z minulého Eurobota. Poslední videostěna je pak věnována vědeckému výzkumu a záchranářským robotům.

Závěrem

Někoho možná překvapí (stejně tak jako nás) množství igelitu, který jsme měli tu možnost spatřit na vernisáži. Náš původní dojem byl, že exponáty ještě nejsou připravené a nakonci z nich někdo ten igelit slavnostně sundá. Bohužel nestalo se tak.
Stejně tak může být překvapením prostřední sekce, kde místo robotů naleznete spoustu dětských hraček pravděpodobně koupených za pár peněz v supermarketu.
Jinak je to ale určitě výstava povedená a tak si rozhodně nenechte ujít třeba fotbalisty, či RoboCop-Rescue.
Závěrem několik odkazů:


Máte-li jakékoli dotazy, připomínky, či postřehy z výstavy – kontaktujte nás.