czech english

Tchibot

čisticí robot za 2.990,- Kč

Firma Tchibo, ano, ten prodejce kávy, začala v půlce srpna 2005 prodávat čisticího robota v rámci svých různých reklamních akcí (pozn. robota jsme si pojmenovali sami – TCM 224 451 se nám moc nelíbilo). Cena byla až podezřele nízká (hruba desetkrát menší, než co stojí Trilobit od Electroluxu), ale je to robot, tak se nedalo nic dělat a nějaké vzorky jsme si museli pořídit…

Technické parametry

Model
TCM 224 451
Rozměry
35x35x10cm
Síťový adaptér
vstup: 230V, 50Hz, výstup: DC 15V, 300mA
Akumulátor
typ nikl-metal-hydridový, SC, 14.4V / 2000mAh
Doba nabíjení
12 hodin
Distributor
Tchibo GmbH, Uberseering 18, D-22297 Hamburg, http://www.tchibo.cz/

První dojmy

Asi nejprve je třeba zmínit, že se nejedná o robotický vysavač, ale pouze o rotační kartáč. Dalo by se tedy čekat, že robot bude relativně tichý, ale není tomu tak. Na první experiment si také chvíli (12 hodin) počkáte, než se Vám poprvé nabijí baterie. Mezitím se můžete obdivovat pěknému designu – u komerčních robotů oblíbená červená kombinovaná s černou – zkrátka provokativně pěkný .
Jak již bylo řečeno, Tchibot je relativně levný ve srovnání s ostatními uklízecími roboty, ale relativně drahý v porovnání s klasickým vysavačem. Navíc toho moc neuklidí. Po zapnutí se rozsvítí zelená LEDka a případně hned začně pištět, pokud ho držíte ve vzduchu. Ovládání je pomocí tří tlačítek S, M, L (Small, Medium, Large), které určují velikost místnosti k uklizení. Jinými slovy se tak nastaví doba, po kterou se má robot pohybovat.
Uklízecí algoritmus je celkem zajímavý. Vedle klasického náhodného pohybu se pohybuje po spirálách, či kopíruje profil nábytku nebo stěny. Většinu kolizí řeší půlkruhový nárazník, ve kterém je též čidlo pro sledování překážky (pouze jedno na pravé straně). Tchibot by také neměl spadnout ze schodů: k tomu slouží čtyři detektory na spodní straně. Toto jsme chvíli testovali jízdou na krabici, ve které byl výrobek dodán.
Akumulátory vydrží něco málo přes hodinu provozu (asi také záleží na povrchu, protože na koberci má daleko větší problémy než na dlaždičkové podlaze). Pokud byste tedy chtěli robota někomu ukazovat, rozhodně ho předtím nechte plně dobít. Možná, že baterky jsou tím slabým článkem (?), protože je třeba je dobíjet 12 hodin a i v manuálu se píše, že si potrpí na Lazy-Battery-Effect, tj. že je vždy třeba je nechat zcela vybít a pak plně nabít.
Zatím první past, do které se Tchibot chytil, byla šikmá plocha (né náhodou si člověk má dávat pozor, aby se nedostal na šikmou plochu ). Problém byl neupevněný práh mezi pokoji, na který byl robot schopen najet, ale pak kolečka zůstala ve vzduchu. Jinak by se dalo říci, že si počíná celkem dobře (předpokládáme, že nemá žádnou odometrii, ani že si nevytváří žádnou mapu okolí).
Smetí se sbírá do malého zásobníčku v zadní části robota. Zároveň se tam trošku sbírá i prach.

Závěr

Koupit či nekoupit? Pokud potřebujete něco opravdu uklízet, tak rozhodně nekupovat (ale to člověk ví, ještě než vstoupí do obchodu). Pokud si chcete hrát a rozebrat celkem drahou hračku, tak možná ano (robota máme doma sotva tři dny a byl pořízen za společné peníze domácnosti, tak rozebrání zatím ještě nepřipadalo v úvahu – konečně tím ztratíte 3 roky záruky, ale …). Jako základ diferenciálně řízeného robota se nám Tchibot libí, ale jestli je použitelný, ukáží až další experimenty (a to zmiňované rozebrání). My jsme robota pořídili ve stánku Tchibo v CČM (Centrum Černý Most) Praha (cena 2.990,- Kč), ale je dost pravděpodobné, že už všechny kusy vyprodali.

Dodatek: fotky a postřehy Jana Bendy

Tak jsem to vykuchal… a přibylo i pár obrázků. Kolečka vypadají fakt fajn. Uprostřed je schovaná dvojitá plastová planetovka 1:25, venku je řemínek cca 1:2.5 a za nim odometr (infra fotozávora, bohužel ne kvadraturní). Maximální rychlost cca 1m/s.
Jinak uvnitř je celkem 5 motorků, z toho 4 nějak zpřevodované a jeden s turbínkou. Docela mě překvapila ta hromada švábů, identifikoval jsem akorát oblíbenou 298ku . Procesor nacházím zběžným googlováním. Připadá mi docela dost zastaralý…
Ještě jsem nepřišel na to, k čemu je tomu ten sonar na čumáčku, nějaké nápady?
Honza

Máte-li jakékoliv dotazy, připomínky, doplnění či poznámky, tak se nám prosím ozvěte pomocí standardního formuláře.