czech english

Robot na rozvoz pošty

ukázka futuristického návrhu

Robot na rozvoz pošty vznikal jako projekt k výstavě Jsem robot pořádané Design Centrem České Republiky. Mým úkolem bylo navrhnout, pro obohacení výstavy, vizi robota, který usnadní lidem práci. Robot je především určen k rozvozu a svozu pošty, ale dá se použít s mírnými modifikacemi na jinou činnost (rozvoz jídla, květin a pod.). Pro rychlou obslužnost v úzkých uličkách může jezdit oběma směry.

Zadané téma bylo opravdu hodně volné. Chtěl jsem navrhnout universálnějšího robota, který bude schopen vykonávat i jiné činnosti, nejen ty, pro které byl primárně určen. Zároveň jsem ale chtěl použít jen technologie, které se běžně používají nebo začínají pronikat na trh. Takže je to sice vize, ale jeho realizace by neměla být nic neuskutečnitelného.
Robot je především určen k rozvozu a svozu pošty, ale dá se použít s mírnými modifikacemi na jinou činnost (rozvoz jídla, květin a pod.). Díky gyroskopickému vyvažování (princip je jako u Segway) stačí robotu dvě kola, což zlepšuje jeho jízdní vlastnosti, rychlou obslužnost v úzkých uličkách, snadnou změnu směru jízdy. Aby se nemusel otáčet u každé poštovní schránky, může jezdit oběma směry (jen se přepne barva a intenzita světel). Na první pohled vypadá robot velmi jednoduše, jedná se o dvoustopé vozítko. Jeho stabilitu však zajišťují a vyhodnocují 100x do sekundy čidla a mikropočítače se starají o správné vyvážení a také určují rychlost a navigaci robota v prostoru. Maximální rychlost by byla kolem 40 kilometrů za hodinu a schopnost převést náklad o hmotnosti až 120 kg. Poháněn je elektromotorem. Energii bere z baterií umožňujících ujetí zhruba 30 kilometrů. V těle je ukryto rameno, které slouží k nakládání, vykládání pošty. Rozměry robota: D/Š/V 800/530/570mm.
K zhmotnění mých představ jsem použil program 3Dstudiomax. V tomto programu jsem vymodeloval a vykreslil (vyrenderoval) obrázky robota. S odstupem času musím říct, že práce na tomto projektu byla pro mě zajímavou zkušeností. Doufám, že ji budu moci využít někdy v praxi.


Máte-li jakékoli dotazy, připomínky, či postřehy – kontaktujte nás.