czech english

Robot Challenge 2014

fandorama reportáž

RobotChallenge letos již po jedenácté! Přibyla nová kategorie „Hack the Arduino Robot!” a naopak zanikla semi-autonomní varianta AirRace (autonomní zůstává beze změny). Očekávány jsou opět stovky robotů… Blog update: 31/3 — 3. místo

Chcete-li si přečíst reportáž z této akce + blog o přípravě (buď Heidi na AirRace nebo FireAnt na FreeStyle — preferenci uveďte za svůj kontaktní mail), stačí, když se shromáždí dostatek peněz na benzín Praha-Vídeň a zpět, rakouskou dálniční známku a dvě noci ubytování v hostelu.

Odkazy:



Blog

29. leden 2013 — AirRace +50

Nejprve díky prvnímu fandorama stoupenci za podporu. Je to celkem zvláštní komunikovat přes výpisy z bankovního účtu . V každém případě v položce pro příjemce byl správně jak kontaktní mail, tak preference (AirRace).
Možná je tedy vhodný okamžik představit, co bych si pod AirRace 2014 představoval. Jestli člověk zvítězí to nelze plně ovlivnit (ještě jsou ve hře soupeři ), tak bych jako cílovou metu měl překonání loňského rekordu v semi-autonomous kategorii. Mimochodem toto byla jediná změna pravidel:
Changelog
09.01.2014
•  Semi-autonomous class discarded
Teď koukám, že jsem svoji představu dalšího vývoje zveřejnil už loni: Pokud bych měl na Robot Challenge vyrazit znovu v roce 2014, tak by cílem bylo autonomně pokořit letošní rekord stroje ovládaného člověkem (27 kol).
Narychlo jsem si znova pročetl pravidla (případně starší česká verze na robotice):
  • 10 minut na létání osmiček
  • letová hladina 1 až 2 metry nad zemí
  • navigační černá přerušovaná čára (30cm x 5cm dlouhé pásky s 10cm odstupem)
V rámci „úterních robotických večerů na ČZU” jsme včera už trošku lítali s Isabele (sestra Heidi). Na testy máme k dispozici výukovou halu … prostě nesrovnatelné s předsíní doma . Některé předpoklady tedy již splněné jsou …

31. leden 2014 — Testovací osmička

Milan mi teď krátce před půlnocí poslal následující foto:
… skoro mám pocit, že není cesty zpět , i když to tady na robotice skoro nikoho moc nezajímá. Pokud někdo chcete na RC2014 také trénovat, tak se mi ozvěte … úterní večery na ČZU.

5. únor 2014 — Mlátička

Starty jsou vždy nejtěžší. Co jsem ale viděl včera předčilo všechny mé dosavadní zkušenosti. Isabele místo aby stoupala vzhůru, tak maximální rychlostí letěla těsně nad zemí vlevo. Ve vzdálenosti 2m od startu podle mne nebyla ještě ani ve výšce 50cm. Na emergency tlačítko (ano, má reakce byla trošku pomalá) ještě setrvačností letěla další cca 2m. Ale přežila, i když přistála na vozíku a následně zapadla mezi kola. Kdyby to bylo na druhou stranu, tak skončí v mlátičce s mnoha zuby a ostrými hroty a to by bez šrámu určitě nedopadlo.
Podezřívám neúspěšnou inicializaci/kalibraci po připojení napájení. I když byl pokus skoro tragický, tak jsme ho museli zopakovat … a nebyla to náhoda. Tentokrát jsem dronu zabil ještě než opustila testovací osmičku.
Jinak byl včerejšek celkem úspěšný. Založili jsme Isabele git, upravili ardrone2, aby šla používat pod linuxem s pygame (diff) a rozchodili přepínání kamery za letu (implementace a použití). Uvidíme, jestli dvě repository nebudou způsobovat více problémů, ale takto si Jakub může bez problémů hrát s gitem a časem to možná zase spojíme …

17. únor 2014 — KONEC (fandorama)

Aneb „zrušeno pro nedostatek zájmu” (viz fandorama)
Děkuji jedinému stoupenci tohoto projektu za podporu — častka bude vrácena, protože se nenasbíral potřebný limit.


31. březen 2014 - 3. místo