czech english

Představení týmů

kolik robotů dorazí na druhý ročník soutěže?

Soutěž Robotour 2007 se pomalu blíží (Stromovka u Planetária Praha, sobota 22. září 2007, 10-17h) a tak je na čase udělat malý přehled týmů, které už několik měsíců připravují své roboty. Jak uvidíte škála je i letos opravdu široká: od malých upravených RC autíček až po velké a finančně náročné komerční Pioneer3. Aktuálně je do soutěže přihlášeno 15 týmů.

Registrované týmy (15)

Bender II Team

Bender II Team je složen ze studentů 2. ročníku bakalářského studia na VUT FSI Brno obor mechatronika. Pracují na nové platformě Bender II pod patronátem Bender Teamu, vítěze minulého ročníku.

cislo6.cz

Dvoučlenný tým přípravuje robota cislo6.cz. Jedná se o nový tým, u kterého nám zatím chybí i základní informace.

FoG

Tým FoG už známe z loňska, ale pod jiným jménem GL-IMR, RVM, nebo také G-bots z Eurobota. Jedná se o skupinku lidí z Gerstner Laboratory — Intelligent and Mobile Robotics Group z Prahy, který pravděpodobně pojede, stejně jako loni, se svým robotem Pioneer3. Členové letošního týmu jsou: Jan Faigl, Jan Chudoba, Tomáš Krajník, Karel Košnar, Jan Sova, Ondřej Fišer.

Istrobotics

Istrobotics je první zahraniční tým, ze Slovenska. Vedoucím týmu je jako loni Pavol Boško, tak uvidíme, jak postoupili práce na dětském šlapacím vozítku GO-KART. Podle vedoucího týmu je schopný uvézt 5l soudek piva. Píše: „Planujeme dokoncit implementaciu nasho softwaru s autickom a splnit nase minulorocne predsavzatie a konecne sa aspon homologovat.”

Logio

Logio na soutěži Robotour startuje poprvé. Tvoří ho tři studenti MFF UK Praha. Budou soutěžit s upraveným robotem, kterého bylo poprvé možno shlédnout na letoším Eurobotu.

Nora

Nora je další, a pravděpodobně velmi nadějný, nový tým z Prahy, který bude soutěžit s již dříve vyrobenou šestikolkou. Té je však ještě třeba dodat schopnost autonomního řízení (původní aplikace byl manipulátor), takže uvidíme co autoři ještě za měsíc stihnou. Pokud by vás, stejně jako mne, zajímalo, co Nora znamená, tak to není zkratka ani ženské jméno, ale podzemní dílna, kde robot vzniká .

Propeler-team

Propeler-team už známe z loňska — studenti Mendelova Gymnázia z Opavy tehdy velmi překvapili (druhé místo). Držíme palce i pro letošek. Tomáš Kotula píše: „...předběžně předpokládáme že se zúčastníme. Členové a název týmu zůstává. Robota chcem postavit nového, zatím teda jednoho, ale zato snad robustnějšího a lepší algoritmus a výbavu. Hodně chcu vyzkoušet GPS navigaci...”

Short Circuits

Loni jste mohli vidět vznášedlo Jirky Iši, které bylo schopno pohybu, ale nakonec nesoutěžilo. Letos bude tým větší, vlastně se jedná o spojední sil loňského a předloňského Eurobota, tak uvidíme, jak si povede jejich upravenému RC modelu Hammeru ve Stromovce.

R-team

Tým Martina Lockera z Rychnova nad Kněžnou známe už z mnoha soutěží, včetně loňské Robotour. Píše: ,, tak Robotour 2007 se určitě zúčastním, i když asi v podobné formě jako v loni. Tedy doufám, že alespoň s novým podvozkem, ale původní strategie.'' Pro ty co soutěž loni neviděli pouze připomenu, že R-team skončil na čtvrtém místě a robot používal pouze odometrii a kompas. Přesto se mu podařilo drobným hopkáním ujet přes 70m po trase.

Red Team Brno

Toto je nový tým z VUT Brno (týmy byly dokonce tři, ale jeden účast pozdržel na příští ročník). Bude soutěžit s upraveným autíčkem PetPerego.

Robohemia

Tým Robohemia tvoří studenti VUT Brno a už jsme měli možnost je vidět loni. Přijeli s velkým robotem UTAR, který však měl nějaké hardwarové problémy. Uvidíme letos, jak se jim povede s robotem UTARII.

Robotechnika.cz team

Tento tým pochází ze ZČU v Plzni a podle mailu to vypadá, že dorazí s malým obříkem: „Budeme soutěžit s jediným robotem. Za cíl jsme si dali postavit mobot, který nebude jen jezdit dle cesty, ale bude mít i nosnost pro reálné použití v praxi. Vámi daný "etalon" - soudek piva náš robot samozřejmě uveze, dokonce na něj můžete postavit reálný 60ti kilový sud piva...”

Robozor

Robozor je asi hlavně známý jako organizátor soutěže MiniSumo, kterou můžete posledních par let vidět v rámci robotického dne se soutěží Eurobot, případně na Slovensku na soutěži Istrobot. Letos skupinka z Českých Budějovic (Jakub a Martin Kakona) připravuje outdoor robota. Jakub píše: ,, Ano, jádro našeho týmu tvoří členové Robozoru. Navíc se k nám přidal středoškolák Vlastimil Slinták z Uherského Hradiště, který v současnosti působí jako náš vrchní programátor, protože ze Suma a Istrobotu, máme zkušenosti převážně hardwarové, a až do teď jsme nepoužívali na robotovi v podstatě žádný operační systém… Takže máme obavy hlavně ze softwaru, podvozek je již v podstatě hotový, zbývá doladit konfigurace čidel a dodělat řízení motorů…''

RobSys

Malého kompaktního robůtka vytvořeného RobSys týmem jsme mohli vidět už loni. Jako jeden z mála se tenkrát pokoušel vézt 5l sud piva. Jan Roubíček píše: „Robotouru 2007 se určitě zúčastníme s Beerbotem (Explorerem). Tým i robot se jmenují stejně jako minulý rok. Snad vše dobře dopadne, vše stihneme a na soutež přijedeme s robotí rodinkou (Explorer a dva bratři)”. Na testování 19-8-2007 jezdil vedoucí robot se zátěží velmi pěkně, otázka ještě jak bude zvládat autonomní jízdu. Držíme palce.

URPI FEI STU Bratislava

Nový slovenský tým z Ústavu řízení a průmyslové informatiky na FEI STU v Bratislavě přijede s robotem MRVK-01. Marian Klucik o něm píše: „MRVK-01 je stvorkolesovy mobilny robot s diferencnym systemom riadenia pohybu. Prenos momentu na kolesa je prostrednictvom 2stupnovej prevodovky, Robot je vybaveny ultrazvukovymi snimacmi, laserovym skenerom, farebnou kamerou, gps modulom, gyroskopom. Robot je ovladany na dialku pomocou wifi siete. Robot vyrobila ZTS VVU Kosice, dodali ho takmer bez softveru, co bola aj poziadavka...”

Další fotky: Red Team Brno