czech english

Robotour 2014

autonomní drony

Pivo je vzácný dar, který je třeba bedlivě střežit. Proto jsme se letos rozhodli soutěž rozšířit a trošku okořenit pomocí nové kategorie autonomních dron. Ty budou sledovat stejnou cestu jako konvoj robotů převážející pivní soudky. Všichni roboti, včetně dron, budou startovat současně, a tak nebude nouze o napínavé okamžiky. Kdy a kde? Plzeň (Borský park), 20. září 2014. Hromadné starty robotů v 10h, 11h, 14h a 15h.


Výsledky — Vítěz Robotour tentokrát ze Slovenska
Jak dopadl již devátý ročník outdoor soutěže autonomních robotů Robotour? Skoro bych zavedl nové motto: „chceš-li prověřit svého robota, vezmi ho na Robotour!”, protože letos to bylo opravdu drsné, zvlášť start v 14h … to ale předíhám.

Resources — data, park pictures, ...
Here you can find some boasic resources: reference to OpenStreetMap for robot map definition and some pictures of road navigation challenges…

Představení týmů — 1, 1, 2, 3, 5 ...
Pěkné! Fibonacci by měl radost — Švýcarsko, Německo, Polsko, Slovensko a Česko. Celkově se zaregistrovalo 12 týmů. Rozložení je však ve srovnání s předešlými roky více mezinárodní . Kdy a kde je uvidíte? Borský park, Plzeň 20. září 2014. Hromadné starty robotů v 10h, 11h, 14h a 15h.

Registrace — formulář a požadavky
Registrace pro Robotour 2014 je stejná jako loni. Vedle krátkého popisu hardware a software robota, je povinné i YouTube video demonstrující, že je robot schopen homologace. Termín registrace je 31. červenec 2014.

Pravidla

Pravidla pro pozemní roboty zůstavají stejná jako loni. K dispozici jsou v PDF formátu: česky a anglicky.

Autonomní drony

Od roku 2014 jsou nově povolené autonomní letající stroje. Vztahují se na ně skoro všechna pravidla jako pro pozemní roboty s výjimkou soudku s pivem. Navíc jsou vyžadovaná speciální bezpečnostní opatření:
  • vrtule musí být chráněny bezpečnostním krytem
  • stroj musí mít „fail safe” mechanismus, kdy kontakt s vrtulí vede k okamžitému zastavení
  • povolená letová hladina je pouze 1-2m nad zemí
Příklad prvků společných s pozemními roboty:
  • robot musí být zcela autonomní
  • homologace
  • Emergency Stop (v tomto případě na dálkové ovládání)
  • hromadný start
  • maximální povolená rychlost 2.5m/s
  • nutnost detekce cesty a vyhýbání se překážkám
  • OSM mapa
Pro prvních několik ročníků není nutné, aby veškerá výpočetní síla byla součástí létajícího robota. Povolen je jeden externí počítač, který má doprovázející zástupce týmu u sebe.
Drony jsou hodnoceny společně s pozemními roboty.
V případě dotazů nás prosím neváhejte kontaktovat (kontaktní formulář).

Odkazy


Sponzoři