czech english

Seznam týmů

letos registrováno 17 týmů!

I letos se můžeme tešit na několik originálních řešení. Poměr nových/starých týmů je zrhuba 1:1, tak nováčkům držíme palce a mazákům též. Je potěšující, že přes rostoucí náročnost soutěže týmů přibývá. Tak držíme palce i sobě, ať se všem dílo daří a v září ať je nač se dívat. p.s. jen pro zajímavost, letos máme 3 slovenské týmy.

ARBot Team

ARBot Team je nový tříčlenný tým z Prahy. Pro soutěž použije čtyřkolový diferenciální podvozek, který má hnané každé kolo s enkoderem. Robot je řízen modulem SRV1 na bázi procesoru BlackFin BF537. Jako senzory používá kameru, 3 sonary, kompas a GPS.
Robot je řízen proprietárním programem napsaným v C. Na základě údajů z enkoderů, GPS a kompasu se určuje pozici robota. Informace z kamery slouží pro udržení robota na cestě a částečně k detekci překážek, ale pro tento účel se primárně využívá sonaru.

Bender II

Bender II známe už z minulého ročníku jako následovníka Bender Teamu, vítěze první Robotour. Loni se jim však příliš nedařilo, tak uvidíme letos. Tým nově navrhl a sestavil čtyřkolového robota o hmotnosti cca 20kg. Pro navigaci bude používat laserový scanner SICK, kameru, DGPS, elektronický kompas a odometrii.

BestBase

BestBase je nový slovenský tým. Pro svého robota použil podvozek z modelu monstertrucku Tamiya Twin Detonator, 2x DC modelařské motory 540, Li-Ion akumulátor 12.6V @ 10Ah. Řízen je pomocí jednodeskového počítače Atmel Network Gateway ATNGW100 s procesorom AT32AP7000 @ 120Mhz, 32MB RAM. Hlavním senzorem je IP kamera Intellinet LX550710 a na detekci a objíždění překážek bude používat ultrazvuk. Vše běží pod operačním systémem linux.

Istrobotics

Istrobotics je další slovenský tým, kterého se však zatím drží smůla (účastnil se všech ročníků, ale poprvé se nepodařilo robota rozpohybovat a napodruhé notebook nevydržel terén Stromovky). Letošní tým je trošku v jiné sestavě, tak držíme palce, ať už to vyjde.
Pavol, vedoucí týmu píše: „Robot bol zkonštruovaný na testovacie úlohy. Jeho hlavnou úlohou je otestovať rôzne senzorové vybavenie ako kameru, odometrický systém, kompas a GPS. Upravili sme RC autíčko, ktoré sme vybavili senzormi. V prípade vačších uspechov pri testovaní sme pripravení preniesť systém na robota z predchádzajúcich rokov súťaže.”
Ještě doplním, že Istrobotics jako jeden z mála týmů bude používat stereo-vidění, tj. zpracovávat obraz ze dvou kamer.

LEE

LEE je nové jméno pro starý tým. Dříve jste ho mohli vidět pod jmény G-bots, FoG, GL-IMR, RVM, … nevím, třeba chce tým nastoupit inkognito? Chcete-li vědět, co LEE znamená, tak jsem slyšel historku o IBM a jeho vztahu k počítačí HAL9000 z 2001: Vesmírná Odysea, ale myslím, že by jí nikdo jiný nepochopil…
Stejně jako název týmů jsou kryptické i názvy jednotlivých SW modulů: LAMA, LALOC, GENAV, SURFLOC, SURFNAV, ODOLOC. Robot bude vyzbrojen sonary, kamerou a laserem. Pokud vše dobře dopadne, tak se můžeme těšit i na nějakou exhibici, cituji: „Jinak to vypadá, že pojedeme ve stejné konfiguraci jako minulý rok až na to, že budeme mít třetího robota - možná použijeme invalidní vozík. S tím bude spojené i další demo - systém pro ovládání vozíku okem.”
Tak se nechme překvapit s čím nakonec LEE letos dorazí.

Nora

Tento tým z Prahy má funkčního robota už z minulého roku. Na autonomii ale loni nezbyl dostatek času, a tak do samotné soutěže tým nenastoupil. Robot bude řízen notebookem a přes USB bude mít přípojené všechny senzory (CMOS kamera, ultrazvukový dálkoměr).

Phoenix salamander

Letos znovu nastoupí tým Planetária Praha - podle vedoucího ale ještě není jasné, kdy se tým změní v popel a kdy zase z popela povstane. Tak snad se podaří tříkolového robota z prvního ročníku Robotour oživit a robot nasbírá nějaké body. Hlavním senzorem robota je kamera.

Propeler

Tým Propeler známe již z minulých ročníků. V prvním roce studenti Mendelova Gymnázia v Opavě dokázali, že věk v soutěži nutně nehraje roli a skončili na třetím místě. Minulý rok měli však větší ambice, složitějšího robota a úplně se nedařílo. Tomáš píše: „Konstrukce robota bude převzata z minulého roku. Namísto notebooku budeme tentokrát používat mini-ITX počítač. Řízení zůstane diferenciální, ale přidáme převod pro pomalejší jízdu kvůli řízení. Tím získáme i větší sílu robota. Jako hlavní senzor bude opět kamera. Zvažujeme přidání GPS a kompasu pro orientaci. Program bude opět napsaný v Javě. Tentokrát však používáme jako operační systém Linux.”

R-team

Tým Martina Lockera z Rychnova nad Kněžnou už známe několik let. Svého loňského robota se chystá rozšířit o pár sonarů a jako zálohu použít IR dálkoměry SHARP. Robot i letos bude řízen pouze jednočipy a nebude používat kameru. Trasu, která bude letos v každém kole jiná a bude známá jen chvíli před startem, robot dostane do EEPROMky vygenerovanou externím počítačem.

Radioklub Písek

Radioklub Písek je nový tým. Robot je postaven na čtyřkolovém podvozku a je poháněn dvěma motory 12V. K detekci překážek pak bude používat sonar a optická čidla. Překážky se nechystá objíždět, ale využije varianty varovného signálu při jejich detekci.

Roboauto

Roboauto je nový tým z Brna. Jak už jméno samotné trošku napovídá, mají jeho členové daleko větší ambice než pouze účast na naší soutěži. Jelikož nakonec chtějí realizovat autonomní velké auto, sami investovali do nakupu LIDARu od firmy SICK. To je zaroveň hlavní senzor pro jejich soutěžního robota Karlíka, který je postavený na dětském autíčku PegPerego.
Vedle laseru je Karlík vybaven inerciální jednotkou, GPS, ultrazvukovými snímači vpředu a kompasem. Zdrojem jsou dvě 12V autobaterie a řízení zajištují dva notebooky propojene přes 100 MBit switch. O kameře se uvažuje, ale není zatím součástí. Software je pak psán pod Windows a jedná se o kombinaci aplikací v Delphi a v Java. Vzájemná komunikace je přes TCP/IP.

RoboKop

RoboKop je další nový tým, taktéž z Brna. O týmu mnoho nevíme, jen že má něco společného s VUT Brno (Ústav automatizace a měřicí techniky), jedná se o pětičlenný tým a robot se bude snažit o objíždění překážek pomocí ultrazvukových senzorů. Něco málo však napoví fotografie.

Robozor

Robozor je tým z Českých Budějovic, který má asi nejvíce členů (cca 10 dětí z kroužku). Momentálně se pracuje na dvou robotech, ale jelikož jsou prázdniny a práce moc nepostupují, tak v týmu panuje trochu skepse. Držíme palce a uvidíme, jak to dopadne.

RobSys Team

RobSys Team známe z prvního i z druhého ročníku soutěže Robotour. Se svým malým robotem vlastní konstrukce, který však je schopen uvézt i pětilitrový sud, zaujal diváky už poprvé. Loni byl prvně schopen autonomní jízdy pomocí kamery, tak uvidíme, co se stihne letos. V plánu je použít stejného robota, ale s jiným řídicím počítačem. Přibydou senzory na detekci překážek (ultrazvuk + IR). Samotná navigace bude hlavně z kamery integrované s GPS a odometrií. Nic nového se neplánuje, spíše dodělat, co se loni nestihlo.

Short Circuits

Short Circuits plánuje pro letošek dva roboty: jedno upravené RC autíčko z loňska jako zálohu a nově elektrický invalidní vozík. Přípravy trošku komplikuje „normální život” (svatba, svatební cesta a pod.), takže je otázka, zda velkého robota v akci uvidíme. O objíždění se však neuvažuje, z důvodu velikosti robota.

TIM2

Další nový tým z Brna (brňáci, vy nás ale zásobíte! ). Robot bude detekovat překážky pomocí kamery a ultrazvuku, ale o objíždění se snažit nebude.
Ivo Maceček píše: ,,Tým TIM2 tvoří studenti oboru Automatizační a měřící technika na VUT v Brně. Robot vznikl jako projekt na VUT v Brně. Návrh robota byl součástí bakalářských prací členů týmu (Ivo Maceček – navigace , Michal Sitta – konstrukce , Martin Skácel – senzory, Tomáš Skočdopole - kamera). Cílem projektu bylo sestavit robota schopného autonomně projet trasu a jeho vývoj nyní trvá přibližně 3/4 roku. Základem robota je Ackermannův podvozek vlastní konstrukce se dvěma nezávislými motory na zadní nápravě. Difererenciál zadní nápravy je realizován elektronicky pomocí řídícího mikroprocesoru. K řízení přední nápravy slouží třetí motor doplněný o snímač natočení nápravy. Výkonové řízení elektromotorů je zajištěno navrženými galvanicky oddělenými H-můstky. Jednotlivé H-můstky jsou ovládány pomocí PWM výstupu mikrokontroléru AVR ATmega32. Z důvodu galvanického oddělení řídící elektroniky a výkonové elektroniky je robot napájen ze dvou baterií.
Pro navigaci slouží GPS systém s přijímačem Navilock, doplněný modulem elektronického kompasu CMPS03. Pro detekci překážek je robot vybaven moduly ultrazvukovými dálkoměry SRF08, které jsou rozmístěny v čelní a zadní stěně robota. Modul kompasu CMPS03 a ultrazvukové dálkoměry SRF08 jsou připojeny pomocí I2C k mikrokontroléru AVR ATmega8, který především slouží jako převodník I2C na RS232. Rozpoznání dráhy robota zajišťuje kamera. Vyšší řídící algoritmy a zpracování obrazu jsou realizovány na vestavěném počítači běžícím na platformě Linux. Komunikace s ostatními moduly a mikrokontroléry je pomocí sériového rozhraní RS232.''

URPI FEI STU

Tento slovenský tým známe už z loňska. V té době byl robot úplně nový a byl ve fázi oťukávání a zprovozňování komunikace s jednotlivými senzory. Přesto URPI zabodoval a umístil se na velmi dobrém druhém místě.
Vedoucí týmu píše: ,,Robot MRVK-01 má štvorkolesový podvozok s diferenčným spôsobom riadenia pohybu, ktorý je schopný prejazdu členitejším terénom. Základom pohonného systému sú dva jednosmerné motory, s prevodovkami.
HARDWARE – pohon je zabezpečený dvomi jednosmernými motormi, ktorých moment je prenášaný na kolesá pomocou 2 stupňovej prevodovky. Senzorové vybavenie tvorí kamera, laserový skener, ultrazvukové snímače, gyroskopy, akcelerometre, inklinometre, gps snímač, senzory snímajúce vnútorný stav robota.
SOFTWARE - Operačný systém linux Debian, operačný systém robota programovaný v C++, v prostredí Kdevelop.''

Pokud chcete soutěž nějakým způsobem podpořit nebo máte nějaké doplnění/dotaz, tak se nám prosím ozvěte pomocí kontaktního formuláře.