czech english

Představení týmů

tentokrát s YouTube video

Letos se Robotour vrací na místo činu: do Prahy a konkrétně i do Stromovky. Pojede se pravděpodobně v jiných částech parku, ale zázemí bude stejně jako v letech 2006-2008 v Planetáriu Praha. A kdo dorazí? Pokud všech 12 týmů, které poslaly homologační video, tak tu máme mimo domácí týmy i zástupce z Rakouska, Slovinska, Slovenska, Švýcarska a Ruska.

ARBot

ARBot je malé robotické vozítko konstruované pro outdoor závody autonomních robotů. Robot má čtyřkolový podvozek, každé kolo je poháněné a opatřené enkoderem. Robot je vybaven kamerou, GPS, AHRS jednotkou a třemi sonary. O výpočty se stará DSP BF537 o výkonu 1000 MIPS. Pro tento ročník byla výrazně rychlena a značně vylepšena segmentace obrazu založená na učení s učitelem a databázi MSRC. Nové nelineární regulační algoritmy umožňující dosažení vyšší rychlosti pří zachování přesnosti a kvality řízení, byla zavedena lokální mapa prostředí. Nově bude použit algoritmus lokalizující robota na cestě.

Cogito

Platforma: RC model 1:5 s elektromotorem. Výpočetní síla: Arduino Duemilanove (low-level řízení) + Gumstix Overo Fire (řízení vyšší úrovně) Senzorická výbava: IP kamera, Asus Xtion Pro (3D hloubkový senzor), sonary, akcelerometry, gyroskopy, magnetický kompas, magnetický ekodér. Software: Důraz na detekci cesty a překážek, probíhá výzkum na téma globální lokalizace.

The Experts

Náš robot je postaven na vlastní multifunkční robotické platformě. Původně byl robot jako model tanku, ale motory byly příliš slabé a tak jsme přidali ještě dvě poháněná kolečka. O veškeré výpočty se stará přenosný počítač. Software je psán v C#. Momentálně používáme 3D sensor Kinnect pro detekci cesty. Jsou s ním ale problémy na slunci, takže ho plánujeme nahradit IP kamerou s 2D SICK lidarem. Doufáme, že to vše do soutěže rozchodíme.

[FAIL]

Náš robot se jmenuje OLAV. Jeho základem je modifikované 1:10 RC autíčko s hliníkovým boxem, sloužícím jako bezpečnostní schránka pro veškerou elektroniku a uchycení nákladu. Elektroniku je možné rozdělit do dvou oblastí. První je Controller Area Network (CAN-BUS), který se skládá z několika jednočipů řídících základní funkce (motor, servo, světla a pod.). Druhou tvoří mini-ITX board (D525MW), který je schopen komunikovat s CAN-BUSem a běží na něm „mozek” celého robota, plus zpracovává obrázky z USB kamery. Software CAN modulů je psán v jazyce C a mini-ITX běží s Debian distribucí.

Plecharts

Robot postavený na podvozku RC auta v měřítku 1:5, o jehož řízení se stará notebook HP. Se senzory a dalšími moduly komunikuje po sběrnici I2C. Na navigaci po cestě má webkameru, která letos asi nebude doplněna mapováním, robot tedy pojede pouze za pomoci metody „Všechny cesty vedou do Říma”.

Protos Team

Na riadenie robota pouzivam 2 arduina a netbook na rozoznavanie obrazu z kamery a Kinectu. Robot ma na palube ultrazvukove senzory, GPS, kompas a pohanany je li-pol bateriou. Robot neprekonava rychlostne rekordy ale zato zly teren alebo kopec mu problemy nerobia.

Radioklub Písek

Náš robot je postaven na čtyřkolovém podvozku s náhonem na všechna čtyři kola. Pro napájení slouží dva olověné gelové akumulátory 17Ah/12V. Jako hlavní senzor na orientaci na cestě používáme laserový skener SICK LM100. Pro korekci směru je použit devítiosý IMU razor AHRS a GPS Navilock. Celý řídící program je napsán v Pythonu2.6 a běží na operačním systému Suse linux. Vzhledem k tomu, že stavíme nový podvozek a netuším jestli se vše podaří, nechci více zabíhat do podrobností.

Roboauto Karlík

Modifikované dětské autíčko PegPerego s přepracovaným řízením pomocí serva plynu z MAN kamiónu. Plynulé řízení rychlosti vpřed i vzad, LIDAR snímač překážek, inerciální jednotka, GPS, ultrazvukové snímače vpředu, magnetický kompas, kamera Sony. Zdroj - autobaterie 12 V. Výpočetní HW – notebook Hewlett Packard + 100 MBit switch.

Roboauto Quido

Modifikovaný model RC auta, Plynulé řízení rychlosti vpřed i vzad, LIDAR snímač překážek, inerciální jednotka, GPS, kamera, odometr, kompas. Výpočetní HW –notebook + 100 MBit switch.

Short Circuits Prague

Robot je na platformě podvozku modelu monster trucku velikosti 1:5. Hlavní výpočetní jednotku tvoří standardní notebook. Hardware je monitorován deskou Arduino Duemilanove. Senzorické vybavení robota tvoří magnetický kvadraturní enkodér, kompas, sonary, Lidar, GPS přijímač a kamera. Software je psaný v jazyce Python. Program získává aktuální informace o stavu HW prostřednictvím USB. Informace o stavu HW získává jednočip ATMEGA328, který je v pravidelných intervalech posílá dále do hlavního programu. Hlavní program zajišťuje transformace stavu HW do jednotek a struktur nezávislých na HW platformě, PID kontrolér rychlosti, lokalizaci z odometrie, GPS a kompasu, detekce překážek a reakce na ně a konečně navigaci po zadané trase. Robot rozpoznává cestu před sebou z obrazu kamery a dat z lidaru. Překážky detekuje pomocí sonarů a lidaru. Informace z těchto senzorů reprezentuje v lokální mapě, ve které metodou Vector Field Histogram plánuje další cestu.

Siners

Čtyřkolový autonomní robot, který je vybavený sedmi infra senzory na měření vzdálenosti, GPS, web-cam, jednočipem a PC.

Smely Zajko

Seznam součástek/dílů: Parallax (Motor Mount and Wheel Kit), enkodéry, 2xHB25, Sbot board (AVR ATmega128), PC ASUS UL30V, 5x SRF-08, GPS NaviLock NL-302U USB SiRF III, kompas s kompenzací náklonu (HMC6343), AVR ATmega8 (pro řízení kompasu), Camcorder Panasonic SDR-T50, video grabber AVerMedia DVD EZMaker USB Gold, červené STOP tlačítko, USB hub. Napájení: HAZE HZS 12V 9Ah. Vlastní dřevěná konstrukce s hliníkovou základnou. Ubuntu Linux, mplayer, plink, a vlastní C++ kód.

Pokud chcete soutěž nějakým způsobem podpořit nebo máte nějaké doplnění/dotaz, tak se nám prosím ozvěte pomocí kontaktního formuláře.