czech english

Pozvánka a představení týmů

aneb Robotour stále žije!

Přiznám se, že jsem letos měl nemalé pochybnosti, zda Robotour v polské Lodži vůbec bude. Je to poměrně daleko a spousta týmů už loni na workshopu naznačila, že se do Polska nechystá. Jak dopadla registrace? 10 týmů ze čtyř zemí . Kdy a kde je můžete vidět? Sobota 10-17, 21. září 2013, Park Poniatowskiego, Lodž.

Předehra

Letos se první registroval ARBot a to necelých 14dní do konce registrace. Pět dní do konce registrace se ještě přihlásil, jak sliboval, Radioklub Písek. V té době jsem si říkal, že pro dva české týmy nemá cenu Robotour pořádat a rok 2013 bude rokem, kdy Robotour umřela …
Zlom nastal den před ukončením registrace. Přihlásil se nový tým Robo@FIT a Grzegorz (polský organizátor) mi potvrdil, že na soutěž se připravuje alespoň jeden tým z Lodžské univerzity (AutoLUT). Tím byla překročena moje „kritická mez” a začal jsem ostatním registraci připomínat.
Letos nějak zlobil registrační formulář — nevím proč, ale několik registrací nefungovalo (nemluvím o tom, že zašednutí je zároveň „očekávané chování”, když formulář funguje). První to reportoval Adam z dalšího nového týmu Shevek. To mne dost vyděsilo a je možné, že se tedy několik registraci ztratilo :-(. Pokud tedy nenajdete svůj tým na této stránce, a měl by tu být, tak mi dejte vědět.
V poslední den registrace (případně s vyjasněním problému s formulářem) se pak ještě přihlásil Short Circuits Prague, robotclub.hu, Plecharts, Roboauto - Quido a Smelý Zajko.

Park

Jedna z věcí, na kterou jsem letos pozapomněl, je zveřejnění variant parku. Roboti by měli fungovat kdekoliv na světě, ale teď už je nejvyšší čas i na pozvánku. Robotour 2013 se pojede v Park Poniatowskiego. Historii parku pak najdete v polštině na wikipedii nebo na procházkách po zelené Lodži.
Hranice oblasti, kde se mohou roboti pohybovat, je poměrně dobře definovaná pomocí WayID=25977480.

Týmy

ARBot

ARBot je malé robotické vozítko konstruované pro outdoor závody autonomních robotů. Robot má čtyřkolový podvozek, každé kolo je poháněné a opatřené enkoderem. Robot je vybaven kamerou, GPS, AHRS jednotkou a třemi sonary. O výpočty se stará DSP BF537 o výkonu 1000 MIPS. V letošním roce je kladen důraz především na kvalitu algoritmů.

AutoLUT

Celý systém je postaven na ROS (Robotic Operation System). Detailnější popis prý „někdy v budoucnu”.

Plecharts

Po loňských zkušenostech kompletně znovu postavený podvozek, tentokrát ze snadno dostupných součástí a s ohledem na dostatek místa pro různé moduly. Robot bude řízený notebookem na kterém poběží software psaný v jazyce C++. Komunikace s moduly probíhá pomocí TCP/IP. Využíváno bude kompasu, GPS, ultrazvukových senzorů vzdálenosti a webkamery pro rozpoznávání cesty.

Radioklub Písek

Robot E-liška čtyřkolový robot se samostatným náhonem na všechna čtyři kola. Pohon každého kola samostatným motorem v kole. Používá Ackermanovo řízení. Servo řízení se šnekovou převodovkou. Palubní napětí 24V, zatím počítáme 2ks gelové baterie 12V/18Ah . Řízení pohonů ARM Cortex3. Řízení robota lifebook os Debian. Řídící program v Pythonu. Vybavení robota : Laserový skener SICK LMS100, GPS QUECTEL a IMU Razor 9DOF.
Omlouvám se, ale přikládám homologační video z loňského roku, protože jsme již Lokotku očesali o snímače a E-liška, ač se na ní uslilovně pracuje ještě není ve stavu cvičné homologace. Je z něj ale vidět, že tušíme co je potřeba a děkujeme za pochopení.

Robo@FIT

Robot je postaven na komerčním podvozku Pioneer 3AT. Jeho mozkem je notebook a robotický operační systém ROS. Software je psán v C++ a v Pythonu. Pro detekci cesty využíváme primárně dvojici firewire kamer, ale robot je vybaven také 3D laserovým dálkoměrem Velodyne. Nesmí chybět obligátní GPS / AHRS jednotka.

Roboauto Quido

Modifikovaný model RC auta, Plynulé řízení rychlosti vpřed i vzad, LIDAR snímač překážek, inerciální jednotka, GPS, kamera, odometr, kompas. Výpočetní HW –notebook + 100 MBit switch.

robotclub.hu

We are robot construction club from Hungary, in free time. We heard about Your initiative, robotcontest. We have about ten years old, but unused 27Mhz analog R/c modellauto, and we want to go to the contest with this reconstructed robotauto with revolutionary cheap Hardware and some software. This is the picture about it:
Now robotauto is deconstructed, because need stronger inner element for carry the 5L beer. You see the Emergency Stop Button on the upper side window.
Robotclub homepage is under construction, on the page now only one short presentation, about our another experimental robot.
The Hardware construction of our robotauto: Main aspect is the cheap, minimal Hardware, but good performance and simple Software, because we have'nt a million dollar budget, and have'nt a hundred software specialist, so the total hardware spent less then 50$.
PIC16F1516 is the main CPU with yal, C language, L70 GPS receiver panel, ADXL345 3D movement sensor IC, electronic compass planned, but now only Software instead of, limited to 160x120 pixel, color camera, because GPD do'nt accurate, embedded PIC32MX795F512L-80-I/PT microcontroller for video process, around robotauto 6 pcs Ultrasonic Ranger for detect proximity.

Shevek

HARDWARE
Dálkově ovládané auto pro děti, řízené počítačem Raspberry pi. Některé senzory jsou ovládány pomocí Arduina (np. ultrasonické senzor pro měření vzdálenosti), některé přímo pomocí Raspberry (kamera).
SOFTWARE
Na Raspberry pi běží Linux, ovládání robota zajišťuje propietární software napsaný v C++.

Short Circuits Prague

Robot je na platformě podvozku modelu monster trucku velikosti 1:5. Hlavní výpočetní jednotku tvoří standardní notebook s Windows. Hardware je monitorován deskou Arduino Duemilanove. Senzorické vybavení robota tvoří magnetický kvadraturní enkodér, kompas, sonary, lidar, GPS přijímač, IMU a kamera. Software je psaný ve jazyce Python. Program získává aktuální informace o stavu HW prostřednictvím USB. Informace o stavu HW získává jednočip ATMEGA328, který je v pravidelných intervalech posílá dále do hlavního programu. Hlavní program zajišťuje transformace stavu HW do jednotek a struktur nezávislých na HW platformě, PID kontrolér rychlosti, lokalizaci z odometrie, GPS a kompasu, detekce překážek a reakce na ně a konečně navigaci po naplánované trase.

Smely Zajko

Seznam součástek/dílů: Parallax (Motor Mount and Wheel Kit), enkodéry, 2xHB25, Sbot board (AVR ATmega128), PC ASUS UL30V, 5x SRF-08, GPS NaviLock NL-302U USB SiRF III, kompas s kompenzací náklonu (HMC6343), AVR ATmega8 (pro řízení kompasu), Camcorder Panasonic SDR-T50, video grabber AVerMedia DVD EZMaker USB Gold, červené STOP tlačítko, USB hub. Napájení: HAZE HZS 12V 9Ah. Vlastní dřevěná konstrukce s hliníkovou základnou. Ubuntu Linux, mplayer, plink, a vlastní C++ kód.

Pokud chcete soutěž nějakým způsobem podpořit nebo máte nějaké doplnění/dotaz, tak se nám prosím ozvěte pomocí kontaktního formuláře.