czech english

Výsledky

vítězem Robotour na zámku Lednice je německý tým JECC Fesl!

Třináctý ročník soutěže Robotour se konal v krásném parku zámku Lednice. Opět jsme byli svědky mnoha nečekaných zvratů v chování robotů, ale i skvělých výkonů několika dobře připravených týmů. Zaslouženě zvítězil tým JECC Fesl a to jak v „marathonu” (přes 4km z minulého víkendu), tak v Robotour 2018. (Update 22/9/2018 ARBot video)

Soutěž

Letošní pravidla byla hodně podobná loňským s jednou „drobností” — roboti se museli naučit číst QR kódy, pokud chtěli bojovat o vítězství. Nakonec
zázemí pro týmy
zázemí pro týmy
dorazilo 12 týmů, ale pouze třetina z nich bodovala. Zázemí, které jsme si vybudovali „pod svícnem” na severní straně zámku, často měly problém najít i týmy samotné. Vedle rozsáhlého parku byla k dispozici i elektřina, co více by si mohl více robotik přát.

0. kolo

V pátek v 17:00 proběhlo nulté kolo soutěže, které jsme po loňské zkušenosti přesunuli ze soboty. Hlavní motivací bylo vyzkoušet nové QR kódy a prohlédnout si park. Minimálně Cogito a ND Team využilo nasbíraných logů k poslední „před-stresové” analýze, aby mohli doučit natrénované sítě novými snímky a připravit se na sobotní soutěž.

1. kolo (1-2-3-1)

Mezi prvními vyrazil JECC Fesl, celkem svižně sjel od startu k jezírku, ale tam neuronka klasifikovala mohutný strom jako drivable a najetí na kořen navíc zvedlo LIDAR, takže robot přestal klasifikovat strom jako překážku — nečekaně 0 bodů pro hlavního favorita.
O chvíli později dorazili Istrobotics (pokud jste je v parku přehlédli, tak jste je nemohli přeslechnout). Jejich plánovač volil kratší (a strmější) cestu, zastavil na metr přesně v nakládkové zóně (mimochodem, všimněte si záslepky na roury na kamna, která ale podle jejich prezentace na nedělním workshopu dokázala srazit 20m chybu GPS na desetinu!).
Nakládková oblast byla u schodů vedoucích do jezírka, které pro Istrobotics byly téměř schody do pekel. Až mne fascinovalo, jak dlouho tým doufal v zotavení, kdy levé kolo robota bylo necelý centimetr na schodu a stačilo pootočit a robot i se sudem s skutálel do vody. STOP tlačítko a prvních 10 bodů.
Další „žíznivý” robot, který dorazil ke „stánku s pivem”, byl Cogito. Pohyboval se řekněme hodně rozvážně, ale dokázal jak naložit, tak vyložit o cca 100m dále. Pomalost se ale ukázala problémová, protože do posledního cíle (servisní oblasti) to již nestihl v 1h časovém limitu. Mimo jiné tím ukázal na slabinu v pravidlech a tak jsme toto úsilí ocenili alespoň pěti body.
A to bylo vše, nikdo další se již v prvním kole u nakládky neobjevil.

2. kolo (1-4-5-1)

Ani ve druhém kole nebylo třeba na JECC Fesl dlouho čekat. Robot tentokrát bodoval, ale hned za zatáčkou v kombinaci temných keřů a ostrých stínů selhal a sjel z cesty.
O něco později dorazili Istrobotics, naložili sud a úspěšně ho dopravili na druhý konec jezírka, ale návrat na základnu se jim již nezdařil.
Milé překvapení byl ARBot, který ale již dorazil nesoutěžně, protože se v kopci srazil s Istrobotics.

3. kolo (1-6-7-1)

Třetí kolo vedlo na druhou stranu zámku na hranici francouzské zahrady. Bylo třeba objet skleník, což se kupodivu několika týmům podařilo. JECC Fesl zvládl nakládku, vykládku na malé trojúhelníkové spojce i návrat domů! Konečně plných 30 bodů za kolo.
Istrobotics sice na nakládku dorazili, ale nesoutěžně — na třetí kolo se zatáhlo (i trošku sprchlo) a tak vyměnili kameru za širokoúhlou. Kamera ale koukala moc vysoko a robot krátce po startu sjel z cesty.
Na východní terasu se vyškrábal i Short Circuits Prague, ale místo aby pokračoval ještě cca 5m a vyzvedl si sud, ostře zatočil vpravo na hodně úzkou cestičku a z ní se již nevrátil.
V tomto kole dorazil ARBot „soutěžně” a získal 10 bodů za nakládku. Dále ale nepokračoval, protože čtení QR kódů neměl implementované (podle autora kamera na robotovi neměla dostatečné rozlišení).

4. kolo (1-3-8-1)

Zadání pro čtvrté kolo jsem přes oběd změnil. Původní nakládka i vykládka byla hodně daleko od startu (měl bych ověřit, zda to vlastně nebylo proti pravidlům?!). Chtěli jsme týmům pomoci získat nějaké body a zvolili jsme tedy vykládku z prvního kola jako místo naložení a vzdálený cíl na nejzaším místě francouzské zahrady.
Bodoval JECC Fesl a Istrobotics — oba dorazili až ke vzdálené vykládce, ale oba týmy selhaly na cestě domů. Vtipnější bylo selhání Istrobotics (samozřejmě pouze z pohledu externího pozorovatele), kterým došlo místo na disku na ukládání logů. Vedle dlouhé cesty totiž kousek od křižovatky u „Maurské vodárny” došlo k menšímu incidentu s kočím, koněm a kočárem. Že jsou koně potenciální problém víme už od marathonu, kdy to musel řešit jak JECC Fesl v Německu, tak Cogito ve Švýcarsku. „Konec dobrý všechno dobré”, ale robot musel cca extra 10 minut čekat než se situace uklidnila a vše nahrával.

Celkové bodování

Místo Tým 1. kolo 2. kolo 3. kolo 4. kolo celkem
1. JECC Fesl 0 10 30 20 60
2. Istrobotics 10 20 0 20 50
3. Cogito 25 0 0 0 25
4. ARBot 0 0 10 0 10
5.-11. JECC Lois 0 0 0 0 0
5.-11. JK-Team 0 0 0 0 0
5.-11. MRVK 0 0 0 0 0
5.-11. ND Team 0 0 0 0 0
5.-11. Robosoft 0 0 0 0 0
5.-11. Short Circuits Prague 0 0 0 0 0
5.-11. Smely Zajko 0 0 0 0 0

Pravidla

Co se týče pravidel, tak se zdá, že vyhovují jak soutěžícím tak organizátorům. Domluvili jsme se nakonec pouze na dvou drobných úpravách:
  • mezi koly dát alespoň 30min přestávku (tj. začínat budeme příště v 9:30 a končit v 16:30)
  • ocenit jedním bodem výjezd ze semiautonomní oblasti, abychom odlišili aktivní roboty od „ležáků” a trošku motivovali nové týmy

Závěr

Robotour 2018 dopadla dobře. Vedle skalních robotiků dorazili v několika případech i celé rodiny, které si užily park i zámek.

Poděkování

Tímto bych rád poděkoval správě zámku Lednice za možnost organizovat Robotour v jejich krásném parku, Vladimíru Mašánovi ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzy v Brně za organizaci a plnou podporu školy, Janu Faiglovi za organizaci PAIR a zajištění občerstvení pro všechny účastníky a v neposlední řadě díky Ondrovi Luksovi za implementaci a zprovoznění live.robotour.cz.

Video

Robotour 2018 - ARBot

Záznam jízdy v 3. kole soutěže.

Pokud chcete nějak podpořit tuto soutěž nebo máte nějaký komentář/dotaz, tak prosím použijte kontaktní formulář.