czech english

Výsledky

Bender Team se stává vítězem Robotour 2006!

Z třinácti registrovaných týmů nakonec prošlo homologací týmů osm. Brněnský tým Robohemia měl však vážné problémy s řízením, a tak nakonec diváci v akci viděli robotů sedm — sedm statečných . Podobně jako v této kovbojce roboti postupně umírali, v posledním, pátem, kole už každý druhý nebyl schopen pohybu. Byla to velmi náročná soutěž. A jak tedy dopadla?

Homologace

Během pátku třinácteho postupně přijížděly týmy z blízka i daleka. Nejblíže to měl tým Dragons ČVUT & Salamanders, který měl své sídlo v Planetáriu Praha. Nejdál pak tým Istrobotics z Bratislavy (ten psal, že dorazí až pozdě v noci, protože jim „pátek třináctého začal už ve čtvrtek” a stále se snaží oživit svého robota).
Ve 14:00 byla oznámena trasa, kód ABCORSTUO, a začaly homologace. Úkolem robotů bylo projet 10m dlouhý rovný úsek, na kterém se testovalo, zda na robotu funguje PAUSE tlačítko. Robot se musel zastavit a po přepnutí do autonomního režimu v jizdě pokračovat.
Homologace probíhaly bez problémů a seznam robotů přípravených soutěžit rychle rostl: 1-Bender Team, 2-HiBeMaTo, 3-Propeler-team, 4-Dragons ČVUT & Salamanders, 5-RVM, 6-Sirael, 7-R-team a k večeru ještě dorazil 8-Robohemia (pokud RVM nevidíte na seznamu původních třinácti týmů, tak vězte, že tento tým soutěžil „inkognito”, i když jej určitě podle robota poznáte ).

První kolo (start 10:00)

První kolo bylo poněkud zmatečné. Sudí, vybraní z ostatních soutěžících týmů, dělali svoji práci poprvé a pravidla nebyla vždy jednoznačná. Bender Team byl předčasně zastaven, Propeler-team měl falešný start a při skutečném startu ještě běžel jeden z dvou řídících programů, a tak robot neodstartoval. Asi největší chyba nastala u RVM — robot byl pozastaven z časových důvodů. Tým však pokračoval v pokusu bez sudího a dorazil na konec R segmentu (285m). To byl zároveň nejlepší výsledek prvního kola.

Druhé kolo (start 11:00)

Ve druhém kole už vše probíhalo v daleko větším klidu. Asi nejvíce šokoval Propeler-team, středoškolský tým z Opavy, který dojel až na konec S segmentu (480m). Robot HiBeMaTo i podruhé vystartoval opačným směrem, D&S se vrhá na první sloup, Bender Team končí v půlce S segmentu, RVM pak na jeho začátku a začíná mít problémy s baterkami. Sirael pak místo 1m úskoků jede rovně bez zastavení a rychle opouští cestičku v prvním 30m úseku.

Třetí kolo (start 12:00)

Třetí kolo je asi nejdramatičtější pro RVM — nestíhá dobít baterie, nejsou náhradní, po rebootu nefunguje kamera … ani start mimo pořadí nekončí dobře. Nejlépe si vede Bender: objíždí skoro celý okruh, ale nemá znovu zmapovaný poslední segment O a tak příchází o bonus za dokončení. Jinak nejlepší vzdálenost 620m.

Čtvrté kolo (start 13:00)

RVM nenastupuje a snaží se dobít baterie, Bender je oslněn sluníčkem, Propeler končí po 75m, zkrátka ne příliš úspěšné kolo.

Páté kolo (start 16:00)

Mezi čtvrtým a pátým kolem byla extra pauza, během které probíhaly v Planetárium přednášky o robotech ve vesmíru. Do posledního pokusu vkládaly nejlepší týmy poslední naděje. Naopak týmy, které měly problémy ve všech předešlých kolech už nenastupují. Bojuje tedy 1-Bender Team, 3-Propeler-team, 5-RVM a 7-R-team (tj. sudá čísla asi nebyla štastná). Bender objíždí celý okruh a stává se tak vítězem soutěže! RVM opět selhává napájení a tak nakonec druhý nejlepší zůstavá Propeler-team s výsledkem z druhého kola. Pěkný je i výsledek R-teamu, který „jede naslepo” pouze pomocí odometri a kompasu a ujíždí 80m.

Konečné pořadí

Pořadí Tým Vzdálenost
1. Bender Team 650m+620m
2. Propeler-team 480m
3. RVM 315m
4. R-team 80m
5.-7. others pod 30m

Linky


První fotografie