czech english

Představení týmů

Robotour poprvé v ,,zahraničí''

Letos poprvé se Robotour koná mimo Českou Republiku a je to trošku poznat i na rozložení týmů. Domácích (slovenských) týmů je šest, českých dvanáct plus jeden italský tým. Tak neváhejte, hromadný start skoro dvaceti autonomních robotů se každý den nevidí! A pokud technika zklame, tak to snad zachrání krásné prostředí botanické zahrady v Bratislavě …

Nyní si jednotlivé týmy trošku představíme, i když většinu z nich jste už mohli vidět na předešlých ročnících či jiných soutěžích. Tak alespoň ve zkratce:

ARBot

Tým z Prahy, disponuje malým robůtkem upraveným tak, aby mohl vézt letos povinný soudek. Ten bude podle sjízdnosti cestiček plný nebo prázdný (letošní pravidla vyžadují vezení sudu, třebas prázdného, aby ostatní roboti měli šanci soupeře detekovat).

BestBase

Dvoučlenný tým z Bratislavy, který jste mohli před prázdninami vidět na soutěži RoboOrienteering v Rychnově nad Kněžnou. Uvidíme, jak týmu a robotu bude vyhovovat domácí prostředí.

Brmlab

Nový, zatím trošku nesmělý, tým z Prahy. V plánu je robůtek s EEE notebookem, GPS a sonarem pro detekci překážek. Držíme palce.

CGS Robotics

Italský tým, který jsme mohli poprvé vidět v akci loni v Brně. CGS Robotics má své zázemí v Gustavo Stefanini výzkumném centru a bude soutěžit s robotem Felix. Ten je ve skutečnosti komerčně prodávaný Pioneer 3-AT, dovybavený kamerou, GPS a laserem Hokuyo UTM-30LX.

Eduro Team

Eduro Team pro Robotour 2010 je ve skutečnosti spojení loňského RobSys Teamu a Cogito MART. Robota Eduro Maxi jste už mohli poprvé vidět v Písku (soutěž Robotem rovně) nebo v Rychnově nad Kněžnou (RoboOrienteering). Základními senzory jsou laser SICK LMS100, kamera s širokoúhlým objektivem, sonar, kompas a GPS.

Istrobotics

Zkušený slovenský tým, který se účastnil snad všech ročníků Robotour. Je vidět vzestupná tendence, tak snad letos úspěšně zaboduje …

Limacon Čáslav

Nový český tým nadšenců z Čáslavi. Robot by se měl navigovat pomocí kamery a utrazvukových senzorů.

Navigate 4

Slovenský tým, kterému to loni časově nevyšlo, takže letos to bude premiéra.

Odysseus

Nástupce úspěšného týmu LEE (vítěz posledních dvou ročníků). Uvidíme, jak si nová generace poradí s netriviálním úkolem …

Propeler

Prapůvodně středoškolský tým z Opavy. Ale to bylo před čtyřmi lety — dnes už je to spíše rodinný tým Kotulových. Konstrukce robota z loňska byla upravena, aby mohla vézt alespoň prázdný sud, ale základ zůstává stejný. Je použit podvozek MOB-03 od snailinstruments.com, tři sonary SRF08 a kompas CMPS03. Sledování cesty závisí primárně na rozpoznání obrazu z webové kamery. Dále tým plánuje využít GPS přijímač pro odhadnutí výchozí pozice na mapě. Většina kódu bude opět v jazyce Java.

Roboauto + Roboauto Quido

Původní tým Roboauto se letos rozhodl nasadit dva nezávislé roboty, tj. dva oddělené týmy. Dvě auta používají trošku jiné přístupy, tak sami autoři jsou zvědaví jak se budou chovat.
Quido je modifikovaný model RC auta s plynulým řízením rychlosti vpřed i vzad. Senzory jsou pak LIDAR jako snímač překážek, inerciální jednotka, GPS, kamera, odometr a kompas. Výpočetní HW je notebook + 100 MBit switch. Software je vlastní výroby na platformě Windows, kombinace aplikací v C++, Delphi a Java. Vzájemná komunikace modulů je realizována pomocí TCPIP.

RoboKop Tým Brno

RoboKop by měl letos nastoupit ve stejné sestavě jako loni v Brně. Je to zároveň tým, kterému vděčíme za kontakt a zajištění nákladu pro roboty od Pivovaru Černá Hora, děkujeme .

Robozor

Tým z Českých Budějovic pravděpodobně opět přijede s robotem postaveném na podvozku z invalidního vozíku. Pro detekci překážek bude používat sonar a nebude riskovat jejich objíždění. Detailnější info zatím nemáme.

Radioklub Písek

Radioklub Písek letos pojede možná jenom s mašinkou (robot LOKO) bez vagónků. Uvidíme, zda si to nakonec nerozmyslí, protože vláček se dřevem a cisternou si zapamatoval snad každý (Pozn. v poslední verzi pravidel jsou doprovodní roboti povoleni, ale není za ně žádné bodové zvýhodnění).

Short Circuits Praha

Robot je na platformě podvozku MOB-03. Hlavní výpočetní jednotku tvoří notebook Asus EEE. Hardware je monitorován mikrokontrolérem AVR ATMEGA8. Senzorické vybavení robota tvoří kvadraturní enkodéry, kompas, sonary a GPS přijímač. Software je psaný ve jazyce Python. Program získává aktuální informace o stavu HW prostřednictvím RS232. Informace o stavu HW získává jednočip ATMEGA8, který je v pravidelných intervalech posílá dále do hlavního programu.
Hlavní program zajišťuje transformace stavu HW do jednotek a struktur nezávislých na HW platformě, PID kontrolér rychlosti, lokalizaci z odometrie, GPS a kompasu pomocí metody Monte Carlo Localisation, detekce překážek a reakce na ně a konečně navigaci po zadané trase. Navigace po cestě je zajištěna kamerou s panoramatickým zrcadlem. Robot se bude snažit objíždět překážky metodou Vector Field Histogram.

Sirael

Sirael je vlastně staro-nový tým, který jsme mohli už na první Robotour v roce 2006 v Praze. Podvozek je ale úplně jiný a zatím se osvědčil (vítězství 1. ročníku soutěže RoboOrienteering), tak uvidíme co robot Irena předvede v Bratislavě s pomocí kamery a laserového dálkoměru LMS100.

Smelý Zajko

Přiznám se, že jsem na nový slovenský tým a robota zvědav. Dřevo-hliníková konstrukce kombinovaná s podvozkem od Parallaxu ("Motor Mount and Wheel Kit with Position Controller") může vést k nejrůznějším výsledkům… ale foto už jistou přdstavu dá .

Tatran Team Trenčín

Tatran Team se před mnoha lety účastnil soutěže Eurobot. Letos by rád zkusil Robotour s tím, že není jisté zda dokončí robota včas. Podvozek je pásový (myslím, že jediný ze všech robotů) s motory na 24V a vlastní elektronikou na řízení motorů pomocí PWM, která komunikuje s řídícím PC pomocí RS232. K navigaci pak bude používat kameru a GPS, na detekci překážek poslouží optické difuzní snímače (Balluff).

URPI

URPI je letos napůl „pořadatelský tým”, tak snad to všechno zvládne. Uvidíme, zda robot bude mít letos věžní konstrukci z Merkuru jako loni v Brně, nebo chapadlo testované také před necelým rokem.

Pokud chcete soutěž nějakým způsobem podpořit nebo máte nějaké doplnění/dotaz, tak se nám prosím ozvěte pomocí kontaktního formuláře.